Hej mam pytanie. Sprawiłem sobie nowy tv Philips OLED Ambilight i szczególnie na ciemnym tle widzę takie pojedyncze ciemne pionowe kreski jak na zdjęciu. Nie są one regularne, nie znalazłem też nic co by mówiło o uszkodzeniu matrycy. Czy to wina ustawień tv czy jednak coś z matrycą może być nie tak? Z góry dziękuję za pomoc!
@AtlantyQ: oledy mają problemy z bardzo ciemnymi szarościami, sprawdź sobie w googlach: Ale tu mi się wydaje, że to słaba jakość tego tła, sam banding szarości jak poniżej normalnie w filmach dobrej jakości nie jest zauważalny.
@Volter: To by się zgadzało. Właśnie zacząłem się bawić i skakać po aplikacjach i nie widzę tego efektu (jedynie na ekranie głównym, czy w Xboxie gdzie są właśnie szare tła). Dzięk Mireki za odpowiedź bo już zacząłem się lekko bać ( ͡~ ͜ʖ͡°) Pozdrawiam!
Czy ktoś mi może wytłumaczyć jak po tylu miesiącach totalnej suszy nie byliśmy gotowi na kilka dni deszczu? Przecież wszystkie rzeki w Polsce miały najmniejszy poziom od lat. Straszyli, ryby zdychały a teraz nagle powodzie? #powodz #susza #wisla #odra
Zapraszam do pisania swoich propozycji "na chlopski rozum" na temat zwalczenia powodzi na śląsku. Zaczne od mojej, skoro na Wiśle jest rekordowy niski poziom wody to może przekierujemy rzekę tak aby plynela do Wisły? #powodz
#philips #oled #tv #ambilight
Ale tu mi się wydaje, że to słaba jakość tego tła, sam banding szarości jak poniżej normalnie w filmach dobrej jakości nie jest zauważalny.
https://www.google.com/search?q=oled+vertical+banding&tbm=isch&ved=2ahUKEwievJTcm4H7AhUNqYsKHZ4ZC1wQ2-cCegQIABAA&oq=oled+vertic&gs_lcp=CgNpbWcQARgAMgUIABCABDIGCAAQBRAeMgYIABAFEB46BAgjECc6BggAEAgQHjoECAAQHlCPF1iJLmDPN2gCcAB4AIABQ4gBnwWSAQIxMZgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nwAEB&sclient=img&ei=tOVaY56SHY3SrgSes6zgBQ&bih=956&biw=1920&client=firefox-b-d
EDIT: aha, na początku ten efekt może być większy, w moim TV był dużo gorszy niż dziś