Wpis z mikrobloga

• 0
@IntoApocalypse: W niektórych centrach są oddzielne miejsca dla rodzin z dziećmi, które są szersze niż zwykle, ale już w dwóch miejscach widziałem takie kombo.
  • Odpowiedz
@iksem: każdy z kartą inwalidzką. Ktoś bez karty 800zł mandatu obecnie.
Jak wpieprzy się rodzina co sugeruje czyjaś inwencja twórcza to spokojnie należy im się mandat.
  • Odpowiedz
@iksem:
Nie ma nic w kodeksie o miejscach parkingowych ani dla kobiet w ciązy, ani dla kobiet, ani dla rodziny.
Jakaś moda nastała aby lizać tyłek pewnym grupom społecznym, ale nie na to żadnej podstawy prawnej.
A tutaj to jakaś abstrakcja i pierwszy raz coś takiego widzę. W każdym razie tylko auta z niebieską kartą ;)
  • Odpowiedz
każdy z kartą inwalidzką. Ktoś bez karty 800zł mandatu obecnie.

Jak wpieprzy się rodzina co sugeruje czyjaś inwencja twórcza to spokojnie należy im się mandat.

@r5678: bzdury. Taki znak nie istnieje.
  • Odpowiedz
W niektórych centrach są oddzielne miejsca dla rodzin z dziećmi

@iksem: a w rzeczywistości rzadko kiedy widuję tam faktycznie rodzinki, w większości po prostu nowe autka sobie stoją i pakuje się do niej jedna osoba, bo miejsce jest blisko wejścia i szerokie
  • Odpowiedz
  • 1
@Nie_znany: Ja rzadko jestem świadkiem jak ktoś wjeżdża lub wyjeżdża z takiego miejsca, więc nie wiem i też nie sprawdzam czy w aucie jest fotelik dla dziecka, ale pewnie się zdarzają sytuacje jakie opisujesz
  • Odpowiedz
@r5678: istnieje, tylko w odpowiednim rozporządzeniu jest wskazane jak ma być oznaczone.

@modzelem: @iksem: z tego co widzę to są zarówno znaki pionowe jak i poziome.
Nie wiem czy domalowanie tego znaczka rodziny ma jakiekolwiek znaczenie dla ważności tego miejsca
  • Odpowiedz

@r5678: To jest jakis parking podziemny więc prywatny teren. Tam chyba policja nie ma wjazdu. Nigdy nie zwróciłem uwagi żeby jakieś strefy ruchu była na wjeździe
  • Odpowiedz
to co ma być namalowane też jest określone.

@modzelem: owszem i wszystko co jest wymagane jest. Pytanie w którym momencie można uznać, że coś przestaje być znakiem ze względu na inne malowidła.
  • Odpowiedz
@r5678: To jest jakis parking podziemny więc prywatny teren. Tam chyba policja nie ma wjazdu. Nigdy nie zwróciłem uwagi żeby jakieś strefy ruchu była na wjeździe

@cwlmod: za parkowanie na miejscu dla niepełnosprawnych jest mandat i na drodze wewnętrznej

2. Przepisy ustawy stosuje się również do ruchu odbywającego się poza miejscami wymienionymi w ust. 1 pkt 1, w zakresie:

2) wynikającym ze znaków i sygnałów drogowych.
  • Odpowiedz
@radziol88: Jestem ciekawy jak policja chciała by to uzasadnić. Droga wewnętrzna jest poza jurysdykcja drogówki. To zarządca stawia znaki według własnego widzimisie i Przeciez nikt tam wjechać nie moze bez jego pozwolenia xD

Z zasady na drodze wewnętrznej nie obowiązują przepisy PRD tak jak to zresztą wspomniałeś o ile dotyczy bezpieczeństwa. Znaki można sobie stawiać według własnego upodobania
  • Odpowiedz