Wpis z mikrobloga

Przy włączaniu telewizora philips było słychać jakby coś strzeliło w środku telewizora. Po zdjęciu obudowy znalazłem prawdopodobnie spalony kondensator obok jednego z promiennikow oddawania ciepła. Załączam zdjęcie. Czy mogę połączyć to na krótko jakimś kabelkiem żeby sprawdzić czy telewzor odpali. Docelowo chce ten spalony kondensator wylutować i wlutowac nowy. #elektronika #rtv #telewizory
Mateo87 - Przy włączaniu telewizora philips było słychać jakby coś strzeliło w środku...

źródło: comment_1666690968rhGtdZkEj7Mi7Wh7CJpClM.jpg

Pobierz
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@iuhiueh: Nie no, dobrze że się profesjonalista wypowiedział. Dzięki, że podzieliłeś się z nami swoją mądrością i znajomością elementów elektronicznych. Zwłaszcza, że elementy z obrazka nazwałeś "bezpiecznikami".
Więc, jeśli jesteśmy już tacy śmiertelnie poważni, to pozwól, że Ci coś uświadomię. Na tym obrazku to nie są prawdziwe bezpieczniki.
Proponuję trochę zluzować pantalony, wątek już jakiś czas temu zaczął zmierzać raczej w prześmiewczym kierunku, a najrozsądniejsze rady zostały dane na początku,
  • Odpowiedz
Czy mogę połączyć to na krótko jakimś kabelkiem żeby sprawdzić czy telewzor odpali

@Mateo87: podepnij bateryjkę 9v, taka kwadrarowa, małą . Pomoże podtrzymać napięcie jakby coś innego siadło.
  • Odpowiedz
@Mateo87: Wiele się nie pomyliłeś, bo jak przyjrzysz się niebieskim elementom- kondensatorom, to jeden z nich jest pęknięty, albo ma dziurę- to on zawodzi pierwszy. Zwiera tranzystor na radiatorze-PROMIENNIK CIEPŁA obok, a potem uszkadza się rezystor mierzący prąd klucza- który sfotografowałeś. Zazwyczaj uszkodzeniu ulega też transoptor, diody i mały scalak bodajże od pfc. Potrzebny jest fachowiec który Ci to wymieni i uruchomi ten zasilacz, albo sprawna używka.
  • Odpowiedz