Wpis z mikrobloga

Czy w urządzeniach typu USB Hub jest jakiś scalak, który zarządza całą komunikacja z hostem, czy po prostu wszystkie wyjścia są ze sobą pasywnie połączone i to wystarczy aby host był zdolny enumerowac każde urządzenie połączone do Huba? Mam aktualnie jedno urządzenie w skrzynce i chciałbym podłączyć do niego kilka mikrokontrolerow właśnie po USB, które będą działały jako Slave. Myślałem właśnie aby mój "usb hub" (który jest zwykłym power railem, bez żadnej logiki) zastąpić własnym usb hubem (z własnym zasilaniem), do którego podepnę mcu oraz board z linuxem (jako host) i zastanawiam się jak to powinno być ogarniete. Robił ktoś z was może taki hub i może podzielić się schematem?

#embedded #elektronika
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pan_Slon: nie jest wyłączone, natomiast wiem że jest tutaj dużo doświadczonych osób które może przy czymś takim pracowały więc mają informacje "z pierwszej ręki", ja i tak na własną rękę szukam :)
  • Odpowiedz
@pepepanpatryk: zależy co będą robić te sprzęty na usb. czy ten host na linuxie podoła? żeby się nie okazało, że losowo częśc będzie działać a częśc nie, zawieszać lub tego typu.
  • Odpowiedz