Mam pytanie, które może być trochę z dupy. Po prostu licze na kogoś doświadczenie.
Potrzebuję rezystor 0603 o wartości 75K lub powiedzmy +/- 50%. Pytanie czy mam realną szansę na znalezienie czegoś takiego na płycie 5-10 letnich routerów lub laptopów czy raczej nikła szansa na takie wartości?
Pytam, bo mam trochę elektroszmelcu, a nie chce mi się czekać na przesyłkę i jeszcze dopłacać do niej dla kilku rezystorów. Potrzebuję dosłownie jeden, ale jak nikła szansa to nie będę bez sensu tracił czasu na grzebanie w płytach głównych :/
@Kryspin013: jak potrzebujesz jeden, to przylutuj zwykły na odpowiednio wygiętych nóżkach. Możesz poszukać na płytach, powinieneś znaleźć coś z tego zakresu. Na pierwszej z brzegu płycie głównej znalazłem 2 sztuki 150k, można połączyć je równolegle dla uzyskania 75k.
@Kryspin013: jak potrzebujesz jeden, to przylutuj zwykły na odpowiednio wygiętych nóżkach.
@MickM: Dzięki kapitanie oczywistość ale nie będę uprawiał druciarstwa. Potrzebuję SMD, mam bardzo mało miejsca a całość jest na flex PCB więc prosiłbym bez takich genialnych porad ( ͡~ ͜ʖ͡°)
Znajdziesz. Szukaj na kartach ethernet. ( ͡°͜ʖ͡°)
@Radysh: Dobry plan. Jeszcze jedna rzecz mi przyszła do głowy.
@Kryspin013: Ciężko powiedzieć. Na RAM to pewnie w większości kondensatory... Na WiFi być może są takie rezystory. I nawet z ciekawości jutro sprawdzę bo dziś jestem w pracy.
@Kryspin013: Ciężko powiedzieć. Na RAM to pewnie w większości kondensatory... Na WiFi być może są takie rezystory. I nawet z ciekawości jutro sprawdzę bo dziś jestem w pracy.
Chyba, że sam znajdziesz. Daj wówczas znać.
@Radysh: To w skrócie: wifi to fałszywy trop ale znalazłem w touchpadzie jeden na 100K i w czytniku linii papilarnych z starego thinkpada na 32K i 100K i kilka innych. Na płycie od DS Lite
#pracbaza no to tak...do 13 praca, ale myślmy pozytywnie - po dzisiejszej zmianie czeka mnie urlop podczas którego mam zamiar grać na kąkuterze 15-18h na dobę, żreć czipsy i pizzę, chlać monstery i liczyć, że nie zdechnę po tych 2 tygodniach. Miłego dnia.
Potrzebuję rezystor 0603 o wartości 75K lub powiedzmy +/- 50%. Pytanie czy mam realną szansę na znalezienie czegoś takiego na płycie 5-10 letnich routerów lub laptopów czy raczej nikła szansa na takie wartości?
Pytam, bo mam trochę elektroszmelcu, a nie chce mi się czekać na przesyłkę i jeszcze dopłacać do niej dla kilku rezystorów. Potrzebuję dosłownie jeden, ale jak nikła szansa to nie będę bez sensu tracił czasu na grzebanie w płytach głównych :/
#elektronika #diy
@MickM: Dzięki kapitanie oczywistość ale nie będę uprawiał druciarstwa. Potrzebuję SMD, mam bardzo mało miejsca a całość jest na flex PCB więc prosiłbym bez takich genialnych porad ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
@Radysh: Dobry plan. Jeszcze jedna rzecz mi przyszła do głowy.
Chyba, że sam znajdziesz. Daj wówczas znać.
@Radysh: Spoko, chyba zaraz wezmę miernik i będę szukał dużych wartości a potem sprawdzał ręcznie po odlutowaniu xD
@Radysh: To w skrócie: wifi to fałszywy trop ale znalazłem w touchpadzie jeden na 100K i w czytniku linii papilarnych z starego thinkpada na 32K i 100K i kilka innych. Na płycie od DS Lite
Powiem tyle, oby się osrali na śpiąco w tej firmie!