Aktywne Wpisy
Rustyyyy +251
Dave2291 +16
Jest ciężko, po pół rocznej prawie abstynencji zapiłem i to w najgorszy sposób i w najgorszym momencie. 3 dni pełnego odcięcia podczas gdy moja różowa w szpitalu i rodzi bliźniaki. Obecnie w szpitalu leżę wbrew własnej woli po myślach s i halucynacjach których nie pamietam. Do domu powrotu nie mam, #!$%@? totalnie jestem, a lekarzom nie mogę nawet dać znać do końca bo mnie stad w życiu nie wypuszcza. Nie poddam się,
Ciepło przepływa z dołu do góry, lutownica umieszczona w takim statywie nagrzewa się "do góry", a więc ciepło spływa w kierunku uchwytu, gdzie znajduje się lutowana płytka (SIC). Do płytki przylutowane są przewody czujnika temperatury (termopara) i przewody zasilające, nagrzewanie się płytki powoduje jej rozlutowywanie się i stacja przestaje działać. Wtedy "serwisant" zamawia nową kolbę i biznes się kręci. W bardziej budżetowych rozwiązaniach chińskich marek topi się nawet plastik, z którego wykonany jest uchwyt.
Na zdjęciu w komentarzu pod wpisem widać lutownicę ustawioną w sposób prawidłowy, grot uniesiony jest lekko ku górze, co sprawia, że ciepło przepływa do końcówki grota zamiast nagrzewać niepotrzebnie uchwyt.
@hipeklego: Nie działa tak jak powinno po energia wytwarzana przez grzałkę "spływa" w kierunku uchwytu i ręki, a to bywa problem, chociaż nie wszystkie lutownice dają to odczuć użytkownikowi. Trzymanie lutownicy w czymś takim dodatkowo rozgrzewa uchwyt. Nie dotykaj się bo popsujesz.
@Pirad: Powieś lutownicę grotem pionowo w dół i zmierz temperaturę uchwytu przy końcu elementu grzejnego, Następnie postaw lutownicę tak aby grot był zwrócony pionowo ku górze i zmierz temperaturę po raz kolejny.