Wpis z mikrobloga

Pytanie mam. Przymierzam się do kupna domu. I ten że dom ma w księdze wieczystej wpisane ma roszczenie zapłaty opłaty przekształceniowej. Orientuje się ktoś ile taka opłata może obecnie wynosić? Wiem, że po zmianie przepisów były duże bonifikaty, ale skoro ciągle to tam wisi, to pewnie nie było uregulowane i nie mam bladego pojęcia ile to może kosztować?
#nieruchomosci #podatki
  • 4
  • Odpowiedz
@specyfik ta opłata rocznie wynosi mniej niż podatek od nieruchomości. Płatna jest w rocznych ratach przez dwadzieścia lat. Można wystąpić do poprzedniego właściciela gruntu (gmina, skarb państwa - wtedy starosta lub w miastach na prawach powiatu prezydent miasta) o ustalenie opłaty jednorazowej. Po wniesieniu opłaty jednorazowej można otrzymać zaświadczenie o tym, że to roszczenie podlega wykreśleniu. Opłata sądowa za wykreślenie roszczenia z księgi wieczystej wynosi 250 zł.
  • Odpowiedz
@specyfik: ja właśnie ogarniałem ale na gorąco od razu po akcie notarialnym. W starostwie wniosek o umożliwienie wniesienie opłaty przekształceniowej jednorazowo. Otrzymałem pisemko z wyliczeniami z bonifikatą (u mnie 60%), zrobiłem przelew i po 1,5 tygodnia przyszło zaświadczenie które dołączyłem w sądzie do wniosku złożonego przez notariusza o wpisy do KW tak, żeby roszczenia nie mieć (i tak uniknąłem opłaty za usunięcie roszczenia)
W Twoim przypadku podobnie, tyle że w sądzie
  • Odpowiedz