Wpis z mikrobloga

Gdzie najlepiej kupować rowery? Cześć, jestem nowy w temacie rowerów więc wybaczcie być może oklepane pytanie. Interesuje mnie model typowo szosowy. Przemeczylem wakacje na starym góralu z piwnicy (którego naprawa była momentami świetną zabawą) ale dalszy wklad czasowo/finansowy w taki trupo-rower mija się moim zdaniem z celem. Liczyłem (być może naiwnie) że po sezonie uda mi się kupić coś względnie sensownego w budżecie do 3000 i stąd pytanie, czy to obecnie w ogóle wykonane? (Preferowałbym nowy bo z natury jestem dość paranoicznie nastawiony do kupowania używek( ͡° ͜ʖ ͡°)). Trafiłem na całkiem sporo różnych rankingów (często nawet z tego roku) w których ceny nijak się mają do cen w katalogach. Róznice o 1000pln nie są niczym dziwnym, czy to rowery w ostatnim czasie tak podrożały czy czegoś nie dostrzegam? Nie ukrywam że jestem zaskoczony widząc rowery z tourney w cenach ponad 3k. Dozbieranie więcej grosza nie jest specjalnym problemem, jednak chciałbym wiedzieć na jaki wydatek muszę się nastawić by kupić sprzęt odpowiedni dla amatora (trasy ~100km po płaskim max kilka razy w tygodniu 182cm/85kg) #rower #szosa #kolarstwo
  • 8
  • Odpowiedz
@jamajskikanion: Ja jestem zwolennikiem Decathlonu generalnie, bo ichniejsze rowery mają naprawdę dobry stosunek jakość(osprzęt)/cena, dożywotnie gwarancje na ramy (karbonowe 5 lat). No i niektóre modele można poprzez Decathlon Rent sobie wypożyczyć, żeby na spokojnie potestować. Z szosówek za ok. 3k masz w Decathlonie Tribana RC120 za 2700 i za tysiaka więcej RC500. Ale szczegóły to już musisz sam obadać, bo ja co prawda mam rower z decathlonu, ale nie szosówkę
  • Odpowiedz
@jamajskikanion: dekatlon, romet, wybierasz z tego co jest.
Jak paliwo będzie po 9, to nawet magazyny supermarketów wyczyszczą z rowerów.
Ja szukałbym ramy rozwojowej do upgrejdu.

To co teraz masz, to na pewno takie słabe? Widelec na sztywny, siodło, stery, suport i jakoś przejeździć rok, albo dwa.

Nieludzkie ceny to raz, ale też kryzys idzie to dwa. Roweru nie posmarujesz masłem i nie zjesz.
  • Odpowiedz
@jamajskikanion
Od 2020r rowery bardzo podrożały (chociażby dlatego, że od wielu producentów kupuje się je za dolary, a te w 2019r byly za 3.8 a nie 5 zl) ale też ogólne zastoje w fabrykach.

Możesz się rozejrzeć też za sprawdzona używką, np. W szybkierowery.pl czy kupszose.pl
  • Odpowiedz
@taniarmani2k22: Zauważyłem że jest problem z rozmiarami, najczęściej w sklepach zostały tylko jakieś wyjątkowo małe rozmiary albo wyjątkowo duże (i tyczy się to Nawet dużych sklepów po których bym się tego nie spodziewał) chyba faktycznie sugerując się radami zacznę polować na używkę
  • Odpowiedz