Wpis z mikrobloga

A tak z rana do od pomyślałem, myślicie, że możliwe jest, że kraje Bałtyckie w tym Polska wiąże w tej chwili część sił na przykład Białoruskich? No bo dlaczego Polska czy kraje Bałtyckie nie mogłyby postawić wojsk pod granicą Kaliningradu bądź Białorusi w stanie podwyższonej gotowości tak aby sprawić wrażenie, że być może wkroczą? Wtedy ewentualne dostawy sprzętu Białoruskiego do Rosji nie mialy by miejsca. Wiem, że to jest "kolejny szczebel drabiny eskalacyjnej" ale jak Rosja gra ostro to może my też powinniśmy? Wtedy również pomożemy Ukraińcom bo zwiążemy część sił do obrony granicy.
#ukraina #wojna #wolski #bartosiak #geopolityka
  • 11
Przecież przy każdych ruchach białoruskich wojsk u nas są przeprowadzane ćwiczenia. Wojsk są postawione w stan gotowości od początku wojny. Po drugie przy konflikcie z emigrantami mieliśmy 20 tysięcy żołnierzy na granicy teraz jest liczba bardzo zmniejszona do minimum. Po trzecie Łukaszenka cały czas gada, że nasze wojska są przy granicy i robią ćwiczenia xd
@Jergen: ale kto wkroczy ? WP? W takim wypadku bez wsparcia NATO bo to sojusz obronny i mi wyglada, ze mamy (jako NATO) w tej chwili wspolne stanowisko.

Poza tym to by tez dalo rosyjskiemu spoleczestwo dowod na to, ze wjazd na ukraine mial sens i putin mial (ma) racje. (chco bić naszych kartoflanych przyjaciol tak jak chcieli naslac na nas ukraincow).

Takie moje zdanie ( ͡° ͜ʖ ͡
@Brakus: Nie wiedziałem, że mamy wojska w podwyższonej gotowości.

Łukaszenka tak gada no i cały czas sądziłem, że to może byc propaganda ale w sumie ma to sens. Sądziłem też, że po kryzysie na granicy wojsko wróciło do koszar ale widocznie nie.

A co sądzisz o Kaliningradzie w takim razie?
@lukenzi: No niby tak ale Ruscy i tak od dawna pitolą, żeby uderzyć np. atomówka w Warszawe albo że będą pod Warszawą w 3 dni - grają ostro. To może my też powinniśmy nie przejmować się konsekwencjami że co pomyśli Ruskie społeczeństwo (które i tak już jest przeżarte propagandą) tylko robić swoje.
@KOLEGAMAMY: Ok, nie mówię abyśmy my, jako Polska samodzielnie podjęli tą decyzję. Rzuciłbym taki pomysł do debaty czy nie warto tego zrobić (ale jak mówisz za apeobatą USA i NATO). Wiesz może idziemy za daleko ale np. myślę, że taki scenariusz jest na stole w jakimś tam przypadku (podejrzewam, że jak Ukraina by padła i byśmy mieli wojska Rus we Lwowie to być może wtedy).
@Jergen: tak, uważam że powinniśmy to robić, Łukaszenka miałby pretekst żeby nie przesuwać wojsk na granicę z Ukrainą. Ale teraz nie wiem czy nie jest na to trochę za późno, to "regionalne zgrupowanie wojsk" może oznaczać de facto przejęcie białoruskiej armii przez Rosję, która z nią zrobi co będzie potrzebować.
możliwe jest, że kraje Bałtyckie w tym Polska wiąże w tej chwili część sił na przykład Białoruskich

@Jergen: Do tego trzeba mieć realną armię. Nawet jak blefujemy to dobrze mieć czym.