Wpis z mikrobloga

rosyjskiej potegi

@uszyk90: gdzie i kiedy?

Przecież polscy "eksperci" przerzucali się swego czasu tym artykułem, obśmiewając Bartosiaka, a teraz wszystko się odkręca?

https://www.o2.pl/informacje/rosjanie-uzywaja-slow-polskiego-eksperta-ostry-komentarz-oficera-6720358261005184a

pozniej chinskiej

@uszyk90: ale on w tej dziedzinie nic nie wymyślił, tylko referował prace ekspertow z USA, którzy zagrożenie traktują poważnie. Polaki oczywiście wiedzą lepiej.

No jak jest to kazdy widzi.

@uszyk90: czyli jak?
@xUnf przeslichalem ta rozmowe z szefem sztabu i wlasciwie to byla bardzo ogolnikowa rozmowa. Okej, tak to szef sztabu fakt ale czy oprocz niego mozesz podac choc jedna wysoko postawiona osobe ktora sie z nim komunikuje? Bo jak dla mnie to oni sie po prostu znaja prywatnie (gdzies to padlo na tw) ale to moze byc fake.
@szurszur jedyne z czym sie nie mylil (wg mnie) to to ze w razie ataku Polska musi wytrzymac okreslona ilosc czasu zanim NATO pomoze i ze niemcy beda nam rzucac klody pod nogi. Z tym ze to mowili wszyscy a przede wszystkim amerykanie. Czy pamietasz moze co jeszcze mu weszlo z przepowiedni bliskiej przyszlosci? No moze sie myle, ale staram sie ogladac co wazniejsze postacie tej sceny geopolitycznej i jakos on ma
@uszyk90: Dlaczego Niemcy mieli by nam rzucać kłody pod nogi? Będą nam najpewniej pomagać tak jak my teraz Ukrainie bo my jestesmy ostatnia przeszkoda przed Odra. Kolejnym argumentem jest sprzężenie naszej gospodarki z ich. Ludzie chyba nie zdają sobie sprawy jak bardzo te gospodarki są powiązane.
@The_Dzbankers idealna sytuacja dla niemcow to granica z rosja i bezposrednie, tanie surowce od nich przy jednoczesnym poborze robotnikow z mitteleuropy do swoich fabryk. Do takiej sytuacji oni nie musza dojsc wcale przez wojne totalna i zniszczenie fabryk. A rosjanie tez wcale nie chca zajac niemcow tylko podzielic z nimi europe tak jak to teraz robili, ale wtracili sie amerykanie i postawily sie kraje europy srodkowej.
jedyne z czym sie nie mylil (wg mnie) to to ze w razie ataku Polska musi wytrzymac okreslona ilosc czasu zanim NATO pomoze

@uszyk90: No ale to jest bez sensu. Uderzenie w Polskę, spory kraj NATO to zbieranie się przy granicach NATO maksymalnej ilości kacapskich wojsk. Rok MINIMUM NATO by miało, by zareagować, więc po co Polska miałaby wytrzymać określoną ilość czasu, skoro wywiady, białe wywiady i osinty od ponad roku
@zapomnialemhaslo Przeciez dokonali drenaza mozgow dzieki UE. Maja duzy wplyw na polityke wewnetrzna. I tak ja jestem zwolennikiem UE, ale nie pod niemieckim sztandarem, bo dla nich licza sie tylko oni, ich gospodarka i nikt wiecej. Sa w stanie sprzedac kazdego nawet francje. Ich pomysl na europe srodkowa to podzial na strefy wplywow z rosja.
@kupkesobieciagne sensu? Szukasz sensu? Kumplu on zaatakowal ukraine majac 200 tys. Kraj jeszcze pol raza wiekszy niz polska i ludniejszy o kilka milionow. Posiadajacy moze 30% naszej infrastruktury drogowej. Rzucil caly desant w pierwszych dniach wojny bez podciagania zaopatrzenia i logistyki. Jechal kilkunasto kilometrowa kolumna wojska na stolice. Doborowe jednostki szlak trafil w pierszych godzinach w hostomelu. A mobilizacje oglosil po pol roku jak sie mu front juz zaczal totalnie sypac i
@zapomnialemhaslo a to cos zmienia? Pamietasz pomysl europy 2 predkosci? Sprzeciz niemiec odnosnie naszego gazoportu? Sprzeciz uzytkowania Odry, sprzeciw przekopu mierzei wislanej. Duzo sprzeciwow. Formy byly rozne. Nie trzeba likwidowac fizycznie kraju. Mozna go wydrenazowac ekonomicznie, zeby zostal kadlubek z fabrykami i okreslona klasa polityczna. Teza moze dobra moze zla, ale intencje niemcow wzgledem polski sa zle i to jest pewne. Niczego dobrego sie po nich nie mozna spodzoewac.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@mmmska: Bartosiak o zakupach książek? jedyne co mówi to, że wspominał o czymś w książce z tego co kojarzę, nie namawiał do zakupu jak chociażby Zychowicz... a poza tym zapraszam na patronite pana wolskiego oraz justjoin.it ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
przed kamerami oraz poza nimi - z najważniejszymi dowódcami Wojska Polskiego

@xUnf: XDDDD i ty wierzysz że wojskowi jakiemuś głupkowatemu cywilowi zdradzają tajemnice państwowe? Poza tym - prawie nic sie nie sprawdza z tego co mówi, nie licząc tego że mówi tak dużo o wszystkim że przypadkiem mu coś się zgodzi z rzeczywistością, ale to jak mówić że "jutro będzie padać albo nie" i potem się puszyć że miało się racje