Wpis z mikrobloga

wlaczylem sobie AUTOBEDLEVELINGLINEAR w #marlin #ender3 #drukarki3d oraz ustawilem na 16 punktow pomiaru. drukarka stoi ciagle w tym samym miejscu wiec nie dodaje g28 w gcode tylko uruchamiam recznie bed leveling z ustawien drukarki w przypadku gdy cos krece ze stolem, nastepnie wybieram store settings_ aby zapisac poziomowanie w eepromie(nie wiem czy trzeba). po nastepnym uruchomieniu drukarki wykorzystywane sa pomiary stołu wykonane wczesniej. wszystko sie zgadza i dobrze to robie?
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@filiprock: pomyllilem sie, G28 jest, nie dawalem G29 w gcode aby przed kazdym drukowaniem nie czekac az 16 punktow zmierzy tylko zeby zaczac szybciej drukowac no i nie wiem wlanie bo nie jestem pewien czy mozna raz recznie zrobic G29 z ustawien drukarki i to sie zapisze czy przed kazdym wydrukiem trzeba
  • Odpowiedz
@rosso_corsa: spróbuj M500 po G29 żeby zapisać do epromu i sprawdź czy jest na miejscu. Potem przed wydrukiem daj M420 S1 żeby odczytać dane z epromu. Samo G29 z tego co czytam, zapisuje tylko do RAMu
  • Odpowiedz
Tak strzelam, bo nie używam od jakiegoś czasu Marlina, ale marlinowe G28 nie zeruje siatki? Chyba musisz po nim M420 odpalić, żeby zachowywało się w sposób, który sobie zaplanowałeś.
  • Odpowiedz
@filiprock: jednak mozna zapisac siatke do eprom (pomimo ze na screenie tego nie widac) tak jak w dokumentacji jest napisane trzeba dać M420 S1 przed wydrukiem i śmiga chociaz wciaz nie jest idealnie to jest lepiej niz bylo.

G28 disables bed leveling tak jak mowisz @dzidol: M420 S1 trzeba dać po G28
  • Odpowiedz