Wpis z mikrobloga

• 73
A wiecie co jest najgorsze? Inflację się liczy rok do roku. I jeżeli w tym roku cena koszyka zakupowego skoczyła ze 100 zł na 120 zł (inflacja 20%), to za rok jeżeli skoczy o kolejne 20 zł, to inflacja będzie już 'tylko' 16,6% (20/120 * 100%) i będzie trąbiony sukces, że ceny spadają. A nie spadają, bo każdy, nawet minimalny wzrost inflacji to wzrost cen, ale boję się, że ludzie tego nie ogarniają. I w TVP będą pokazane tabelki jak to inflacja 'maleje', a tak naprawdę będziemy w takiej samej czarnej dupie jak teraz ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#inflacja #gospodarka
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kaczoor: Dokładnie tak będzie. Skumulowana inflacja z 4. lat zbliży się do 100% Serio ja mam wrażenie, że ludzie nie ogarniają jak bardzo mamy #!$%@?. Kto (poza górnikami oczywiście xd) w 4 lata dostanie 100% podwyżkę w robocie?
  • Odpowiedz
Kto (poza górnikami oczywiście xd) w 4 lata dostanie 100% podwyżkę w robocie?

@Promilus: No elo, IT here. 6x na ten moment. W sumie 4 lata będzie w listopadzie, więc po podwyżce. No to 6.5x.
I to bez zmiany pracy, po prostu #!$%@? płacili na początku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@kaczoor: Jest takie powiedzenie "ignorance is bliss" i czasami lepiej by było nie wiedzieć albo ignorować fakt, że tanio to już było ( ͡° ʖ̯ ͡°) Podwyżki wypłat u większości osób w Polsce przez długi czas nie będą nadążać za inflacją.
  • Odpowiedz
@kaczoor: Wzrost inflacji to po prostu jej pochodna. Czyli dodatnia pochodna oznacza „bardziej stromą” funkcje pierwotną. A w dalszej kolejności, to jest to druga pochodna ceny. Przecież to oczywiste.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@ziuaxa jest i o tym też piszę w moim wpisie. Przeczytaj go.
Nie rozumiem, czemu cytujesz tylko kawałek mojego zdania, gdzie dosłownie zdanie wcześniej piszę o tym, do czego się teraz przyczepiasz.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@ziuaxa ale się #!$%@?łeś

nawet minimalny wzrost inflacji to wzrost cen

Czy to napisane przeze mnie zdanie jest według Ciebie nieprawdziwe?
  • Odpowiedz