Wpis z mikrobloga

Mirki, mam problem.
W związku z wojną na Ukrainie, jak też widmem mobilizacji chcę pomóc znajomemu z Białorusi. Wyższe wykształcenie.
Opozycjonista. Gość z pochodzenia może ubiegać się o kartę Polaka (pozostaje kryterium językowe).

Chciałbym mu wskazać plan ewakuacji, zanim agrofuhrer pójdzie za śladem Putina z mobilizacją. Sam jednak podobnie jak on nie wiem od czego zacząć
#wojna #bialorus #ukraina #rosja
  • 6
zać plan ewakuacji, zanim agrofuhrer pójdzie za śladem Putina z mobilizacją. Sam jednak podobnie jak on nie wiem od czego zacząć

@thorstein92: tyle lat go Łukaszka gnębi i jeszcze się nie nauczył języka polskiego ? ( ͡º ͜ʖ͡º)
@thorstein92: niech jedzie na Litwę, pomocny może być ZPNB, ale tylko przez komunikatory. Telefony stacjonarne i komórkowe są bardzo dokładnie podsłuchiwane. Do czasu spotkania kogoś z Polski niech nie podaje swoich prawdziwych danych. Dokumenty jakie będzie potrzebował przy karcie Polaka: świadectwo urodzenia (polskie) jednego z rodziców lub dwojga dziadków lub pradziadków, lub repatriacja na podstawie umowy polsko białoruskiej (trzeba doczytać szczegóły w internecie, nie pamietam) Z tymi dokumentami nawet nie znając