Wpis z mikrobloga

Miś w "ogłoszeniach" wskazał dwie grupy widzów kanału:
- Ci co czerpią przedsoborową naukę
- Pan Bobek, który ogląda po to, aby sprawdzić czy źle się o nim nie mówi
Ja się pytam: Gdzie grupa trzecia - My, nasz tag! Znamy przedsoborowe nauki i Katechizm ks. Spirago nie gorzej niż Czcigodni zapędzeni do chałupy Penesa.
#wroniecka9
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Właśnie oglądam i poczułem, że Misiu złamał mi serduszko ( ()
Tyle Mszy Świętych Przedsoborowych, tyle Katechez, tyle współuczestniczenia w modłach i padaniu krzyżem u drzwi Wronieckiej. Jak to śpiewał Marek Grechuta:

Ile razem dróg przebytych
Ile ścieżek przedeptanych
Ile deszczów, ile śniegów
Wiszących nad latarniami
  • Odpowiedz
Nie tobie jednemu, Towarzyszu doli i niedoli.
Tobie >ON< serduszko złamał
mi natomiast serduszko samo pękło z powodu (,)
Nie wiedzieć, co gorsza...
  • Odpowiedz
@Pan_Precz: To niemal jak kochać się w panience, która nawet Cię nie dostrzega. Pardon, według metafor przedsoborowych: "Oblubienicy". Miś o Nas nie wspomina, nie pamięta, a co mnie najbardziej przeraża - nie zna :( A kto mu oglądalność nabija, cytuje i szerzy przedsoborową Mszę? My - niewdzięczny Miś.
  • Odpowiedz
@Feldkurat_Cypuchowski: trzeba przyznać, że ładnie mu się z tego nieróbstwa porobiło w głowie. Nie wszyscy mają tyle wolnego czasu co książę kapłan i nie śledzą poczynań mikroskopijnej sekty dzień w dzień w godzinach pracy xD
  • Odpowiedz
@Pan_Precz: Nie, w tradycji biblijnej tzw. "Oblubienica" to po prostu obiekt pożądania. Misio wianuszka nie straci, posag zachowa bo ma Penesa. To idealny układ małżeński oparty na zdominowaniu partnera swym urokiem. Misio jest utrzymankiem Penesa, którego stan finansowy musi być w świetle ostatniego "ogłoszenia" dość mizerny. Więc do stadła małżeńskiego mają dorzucać się Czcigodni. "Kochamy się, ale nie stać nas na nowe meble i prąd" - tak Misio prawi.
  • Odpowiedz
@Novus_xD: "Książę i kapłan", prawie jak stara przygodówka "Książę i Tchórz". Misio raczej na Wronieckiej przywykł do pasożytowania i zamieszkiwania nieswoich posesji. Teraz zmierzył się z rachunkami. Dostał po twarzyczce od zgniłego, posoborowego świata. Niedługo odrzuci opowieść o mannie z nieba. Dziwi mnie tylko, że wciąż jedzie po Czcigodnych od których jest uzależniony finansowo. Przecież to gałąź na której siedzi.
  • Odpowiedz
@Feldkurat_Cypuchowski: dotychczas działał taki patent, że kąsał rękę która go karmi i dobrze na tym wychodził.
Swoją drogą chciałbym zobaczyć jak np kapłan się przeprowadza do Doroty czy Renaty i ma miejsce starcie z posoborowymi dziećmi albo wnukami owych Pań, którym nie podoba się że mama albo babcia wzięła sobie na garnuszek takiego pasożyta, dodatkowo złośliwego
  • Odpowiedz
@Feldkurat_Cypuchowski: "Dziwi mnie tylko, że wciąż jedzie po Czcigodnych od których jest uzależniony finansowo. Przecież to gałąź na której siedzi"
Przeca u Michała nigdy nie było żadnej logiki - to jest po prostu wypadkowa tejże zależności. Brak logiki nawet w przypadku przysłowiowego "noża na gardle". On nie jest zdatny do płytkiej reflexji, a cóż dopiero do głębszej...
  • Odpowiedz
@Feldkurat_Cypuchowski: Wiesz Bracie, jak ktoś całe życie się tym nie martwił, o to się nie starał, nie zabiegał - to nie ma bladego pojęcia jak to wygląda. Ja jestem akurat ze wsi i palę węglem w piecu, ale mieszczuchy nie martwią się niczym, bo "dyć, przeca, ciepło woda SAMA leci z kokotka" (a w razie czego telefon do spółdzielni) - to jest logika Michała.
  • Odpowiedz
@Feldkurat_Cypuchowski: ​Bracia w przedsoborowej wierze!

Zastanowiło mnie, dlaczego w takim momencie swojego kapłańskiego żywota Michał postanowił poza katechizmem dla prostego luda autorstwa x. Spirago podzielić się religijnymi wynurzeniami de Liguori o śmierci.

Co po chwila słyszymy, że po śmierci cały majątek stracisz, że pochowają cię tylko z koszulą, że to co stworzyłeś na ziemii za życia przepadnie
  • Odpowiedz
@Rubaszy4561: byłoby śmiesznie jakby nagłe w testamentach niektórych Czczigodnych znalazły się zapisy na rzecz kapłana co by spowodowało długoletnie procesy o podważenie testamentów, wizyty kapłana w sądzie, potyczki z posoborowymi policjantami, ,, Czy Pan sędzia jest ochrzczony?" Itd
  • Odpowiedz