Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@cyberpunkbtc: bardzo dobry wpis. Kiedyś używałem z ciekawości ale wielu rzeczy tu napisanych nie wiedziałem. Mam pytanie jak wygląda komunikacja za pomocą tails skoro nic nie można zapisywać i to tylko system? Jakieś anonimowe skrzynki pocztowe? Komunikator typu Session czy jak?
  • Odpowiedz
@cyberpunkbtc: bardzo dobry wpis. Kiedyś używałem z ciekawości ale wielu rzeczy tu napisanych nie wiedziałem. Mam pytanie jak wygląda komunikacja za pomocą tails skoro nic nie można zapisywać i to tylko system? Jakieś anonimowe skrzynki pocztowe? Komunikator typu Session czy jak?

@Janusz_z_Galilei: Można zapisywać. Po prostu cała instancja systemu jest w ramie. System plików również jest w ramie. Z właściwości RAM-u wynika to, że jak wyłączysz komputer uruchomisz
  • Odpowiedz
@Janusz_z_Galilei: tzn. jak komunikacja? Tails nie używa pendrive podczas działania. Działa z ramu. W ramie też ma virtualną partycje. Podczas działania może działać jak normalny system.
Do komunikacji możesz używać wszystkiego jak zawsze. Po prostu system jest niemodyfikowany na stałe. Po wyłączeniu znika z ramu razem ze wszystkim co z nim robiłeś a pendrive z jest taki jak był wcześniej. Uruchomisz kolejny raz to masz znów czysty system bez śladów
  • Odpowiedz
i co, jak chcesz coś komuś zaszyfrować i wysłać, to trzeba klucze przepisywać?

@boleslaw_krzywosuty: użyć każdego sposobu jakim chcesz przesłać ten plik. Tails to normalny system. Jest oparty o Debiana, więc możesz używać apel z jego repozytorium.

Do anonimowego bezpiecznego udostępniania plików ma preinstalowany OnionShare. Przydatny program. Możesz w nim wybrać jakieś pliki a on wygeneruje nowy adres onion, który możesz komuś podać i po połączeniu z nim będzie mógł pobrać te
  • Odpowiedz
@PortowySzczur: zautomatyzowane elegancko. Przy połączeniu z netem sam sprawdza czy są aktualizacje i jeżeli znajdzie jakieś to pokazuje powiadomienie. Wystarczy zaakceptować i je pobierze a następnie zainstaluje zaktualizowaną wersję na pendrive. Cały czas jest wpięty a i tak nie korzysta z nigo system, tylko działa z ramu, więc może podczas działania nadpisywać pendrive.
  • Odpowiedz