Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
Zrobiłem taki nastaw:
11kg ciemnych winogron (blg 17°, instrukcja winomierza każę odjąć 4° "niecukrów", czyli chyba 13°)
6 litrów wody
1,7kg cukru
Drożdże aromatic wine complex (dałem 3/4 opakowania, bo pisało tam że to porcja na 25-50L)

I mam kilka pytań. 1. Obliczając blg po dodaniu cukru powinienem obliczać to według wagi czy objętości? Według wagi byłoby to jakieś 19°, a według objętości jakieś 22°, nie wiem na co patrzeć xD 2. Nie za dużo wody dałem? Myślałem że będzie spoko, tak mi radziła rodzina i dałem 6L, a teraz czytam w necie żeby wcale nie dawać albo tylko trochę ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#wino #winiarstwo #alkohol #fermentujzwykopem #pytanie #pytaniedoeksperta
  • 1
  • Odpowiedz
Obliczając blg po dodaniu cukru powinienem obliczać to według wagi czy objętości? Według wagi byłoby to jakieś 19°, a według objętości jakieś 22°, nie wiem na co patrzeć xD


@HumanBeing: Nie bardzo wiem, co miałeś na myśli.
Po dodaniu cukru wystarczy po prostu zmierzyć blg. Blg to skala wagowa (1 blg to 10g cukru w kilogramie roztworu), natomiast do obliczeń na % etc. trzeba przeliczyć z g/kg na g/l.

(2660 x blg) / (266 - blg)
  • Odpowiedz