@shdw: Uwielbiam częściowo nieroztopiony ser, kukurydzę na pizzy też, widać masz podobnie. Ananas przypomina mi dzieciństwo, wtedy jadłam taką pickę, chyba nie odważyłabym się go tam wpierdzielić dzisiaj (⌐͡■͜ʖ͡■)
@Maldonado: oho ( ͡°͜ʖ͡°) mozna dodac dla lepszej karmelizacji ciasta kiedy wykorzystuje sie slabsze piekarniki i pieczenie trwa kilka minut. Smakuje, dziala, bede tak robil dalej.
@Maldonado: jezeli tak uwazasz to Twoj wybor. Ja jednak wole sluchac Kenjego i jego ksiazki The Food Lab. Dodatkowo cukier przyspiesza fermentacje jezeli robimy szybsze wyrastanie. Robienie pizza w bardziej hurtowych ilosciach, gdzie calosc ma czas dla siebie to inna sprawa.
Sugar is almost always added to New York dough. Aside from adding a bit of flavor and a little activity-boost for the yeast, it also aids in browning—essential if
@Maldonado: Rozumiem, że masz w domu piec opalany drewnem i 500°C do wypiekania pizzy? Jak tak, to oczywiście musisz się trzymać idealnie przepisu na neapletane, a jak nie, to bez kombinacji nie uzyskasz zadowalającego efektu.
@shdw nie robił pizzy konkursowej, tylko dla siebie, więc zrobił jaką lubi, bo kto mu zabroni jeść ananasa? Nie mów mu jak ma żyć ;)
Tak, jest i ananas i za dużo składników, sue me.
#gotujzwykopem #pieczzwykopem #pizza
@Wiktor-: @spydersky: sekret tkwi w trzech rzeczach. Odpowiednim zbudowaniu siły ciasta, formowaniu placka i ustawieniu kamienia/piekarnika.
Ilość składników na 2 porcje:
- 400g mąki typ 0/00
- 250g wody 45C
- ~10g soli
- ~2g suchych drożdży
- ~10g cukru
- ~6g oliwy
1. Siła ciasta
Tutaj kwestia jest dość prosta, tylko trzeba nie pomijać żadnego z etapów.
- Ciasto
O, sprawdzę, dzięki ( ͡° ͜ʖ ͡°) na zime dodatkowe ogrzewanie się przyda
Smakuje, dziala, bede tak robil dalej.
https://www.seriouseats.com/new-york-style-pizza
@shdw nie robił pizzy konkursowej, tylko dla siebie, więc zrobił jaką lubi, bo kto mu zabroni jeść ananasa? Nie mów mu jak ma żyć ;)