Wpis z mikrobloga

Panowie i Panie -czy jest ktoś tutaj kto ma "cały dom" na prąd? (dom 150m2, pompa ciepła 9kw + rekuperacja + indukcja + odpalony komp + normalne użytkowanie czyli zapalanie świateł, robienie kawy etc ;) - normalne życie).

Chciałbym się dowiedzieć jaki był u Was miesięczny / roczny koszt utrzymania domu (czyli de facto jakie były rachunki za prąd) - oczywiście rozumiem, ze zależy to od wielu czynników/sposobu użytkowania/, dlatego chodzi mi o jakieś widełki/średnią cenę.

Jest mi to potrzebne, żeby zrozumieć jaki realnie będzie koszt utrzymania takiego domu bo podwyżkach cen energii?

ps: Dzwoniłem do kilku firm sprzedających pompy ciepła i usłyszałem wartości rzędu : koszt przed podwyżkami za użytkowanie pompy ciepła to 3000-4500 zł rocznie.

Dodatkowa kwestia, która mnie interesuje to montaż kozy grzewczej bez rozprowadzenia ciepła na cały dom, czyli możliwość dogrzania salonu - czy ma to sens? czy to zbędny wydatek, który nie przełoży się na oszczędności?

Proszę o pomoc, mam wrażenie, że jest taki chaos informacyjny i ciężko się połapać
/'
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach