@SmugglerFan: wprowadza LOD do minecrafta, czyli dalszy teren jest rysowany w gorszej jakości, ale jak sobie dobrze ustawisz to tego nie widać bez powiększania obrazu. LOD jest używany we wszystkich grach praktycznie a w MC nie ma, co zabija wydajność bo każdy fragment niezależnie jak daleko jest jest rysowany ze 100% dokładnością.
@FLAC: to slabo jesli mojang dalej nie moze tego ogarnac lol ale tez widze koszmarny aliasing na tej pierwszej fotce, w ruchu to musi wygladac paskudnie tak bez zadnego AA :c
@SmugglerFan: niestety AA nie jest jeszcze obsługiwane :/ gość który to robi stosuje jakieś straszne tricki z renderingiem i AA nie działa, samo optifine działa więc można odpalić filtrowanie anizotropowe i mipmapy
Tak wygląda z zasięgiem rysowanie ustawionym na 2 a resztę robi farplanes2
@Redwood4413: szkoda tylko że nie ma żadnego szybkiego pregeneratora światłów. Wszystko sobie leci wesoło na 1-2 rdzeniach i generowanie świata MC jest ogólnie straszne wolne.
@Redwood4413: sprawdziłem ten distant horizon i jest niby spoko ale mam ale. Generuje jakby drugą mapę, czyli i tak musisz wygenerować teren dwa razy, najpierw dla distant horizon potem dla prawdziwej mapy. W FP2 od razu generuje teren mapy i na jego podstawie oblicza LOD, więc nie masz podwójnej roboty.
@FLAC: a to ciekawe, byłem przekonany że oba będą działać jednakowo, czyli wychodzi na to że FP2 nie działa z serwerami pokazując dalsze "chunki" niż serwer może wysłać
Spoko jest ten mod, taki zasięg widoku i małe obciążenie. Ekwiwalent 256 chunków
źródło: comment_1663444369BYt6nQkiKA76PEUpBcq0Kq.jpg
Pobierzhttps://github.com/PorkStudios/FarPlaneTwo ale tylko na 1.12.2
źródło: comment_1663445601zzpI0XXGBKbjvMSErIhU3k.jpg
Pobierzźródło: comment_1663445738OrWOAiFFrU9hc4TBgrHgBu.jpg
Pobierzale tez widze koszmarny aliasing na tej pierwszej fotce, w ruchu to musi wygladac paskudnie tak bez zadnego AA :c
Tak wygląda z zasięgiem rysowanie ustawionym na 2 a resztę robi farplanes2
źródło: comment_1663446057ccpUtMRUft9jnBqAbsKPz5.jpg
Pobierzźródło: comment_16634461441e1chQjO6mg7JVfKhiBhW6.jpg
PobierzW FP2 od razu generuje teren mapy i na jego podstawie oblicza LOD, więc nie masz podwójnej roboty.