Wpis z mikrobloga

@dktr: Już bez anteny na długich odbieram jakieś zagraniczne stacje, czuje niedosyt :)

@gomjeden: czyli wychodzi na to, że jak włożę dwa końce jakiegoś przewodu w otwory oznaczone 300 ohm to będzie git?
  • Odpowiedz
@agareas: Zagraniczne stacje to odbierasz na falach średnich i krótkich z anteny ferrytowej która jest wewnątrz odbiornika. Masz w ogóle przestrojony ten tuner na zakres CCIR 88-108? Bo jak nie to na FM OIRT jedyne co złapiesz to stacje z kaliningradu, białorusi albo rosji jak mieszkasz niedaleko granicy.
  • Odpowiedz
@dktr: Oczywiście, radio przestrojone, odbieram wszystkie lokalne, dalsze polskie też coś łapie ale szumi dość mocno stąd chcę antenę dla UKF
  • Odpowiedz
@agareas: Ale masz gdzie ten dipol zamontować? Jak chcesz odbierać odległe stacje >100km to ten dipol wypadało by powiesić na dachu aby mieć jakiś sensowny poziom sygnału. Te moje anteny wiszą na 6m rurce która stoi na 4 piętrowym bloku. Odbieram wszystko w obu polaryzacjach bez podniesionych warunków na jakieś 150km, jak się pojawia propagacja troposferyczna, albo esy to odbieram z tysięcy kilometrów.
  • Odpowiedz
@dktr: Ogólnie, to myślałem nad czymś mniejszym, tak jak ten zestaw ze zdj... Niestety nigdzie nie umiem znaleźć takiej anteny. Dlatego doraźnie chcę wspomóc się drutem, a wiem że dla polepszenia odbioru ludzie wtykali zwykły drut i ponoć dawało radę, do najciekawsze radio znalazłem w piwnicy z metrowym drutem xD ale nie wiem jak go tam wetknąć, dwoma końcami do obu otworów czy jak...?
agareas - @dktr: Ogólnie, to myślałem nad czymś mniejszym, tak jak ten zestaw ze zdj....

źródło: comment_1663348252eEQ3NJXd44TOTL5xodOoms.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@agareas: To nie ma sensu, takie antenki będą działać podobnie jak kawałek druta. Jak chcesz to zrobić porządnie to tylko dipol powieszony na dachu.
  • Odpowiedz
@xaveri1983: Nie! To jest imitacja anteny i to ma ujemny zysk, no chyba że go wyprostuje. Dipol ma być prosty, wszystkie te okrągłe czy esy to jakaś paranoja. A proste już ciężko kupić bo nikt nie chce tego wysyłać bo za duże.
  • Odpowiedz
@agareas: gniazdko 300Ω jest tylko do UKF, żeby poprawić jakość odbioru UKF weź kawał druta (minimum ze dwa metry, JEDNYM końcem wetknij w dowolny z otworów tego gniazdka, drugi koniec ma zostać niepodłączony, drut w miarę wyprostowany i raczej poziomo, niż pionowo, jeśli jesteś w miarę blisko nadajnika, będzie grało.

Natomiast te dziury po prawo opisane jako antena (to takie rosochate) i uziemienie, to antena AM, to ci poprawi odbiór na
  • Odpowiedz
@Jarek_P: Dobra dzięki, o to w sumie chodziło!

@dktr: masz rację w sumie, ale wydaje mi się że montaż takiego dipola do 40 letniego radia to przerost formy nad treścią, a raczej użeranie się z zarządcą bloku, na którym musiałbym to zamontować... Ale aż mnie korci...
  • Odpowiedz
@agareas: Te na dole to nie są złącza. Nie będzie zbytnio różnicy jak kupisz fikuśną antenę i postawisz ją obok radia wewnątrz budynku. Jak chcesz się w to bawić na dobre w grę wchodzi tylko instalacja na zewnątrz. Najlepsza antena to wysoko zamontowana antena, ja mam dwie aby odbierać osobno nadajniki z polaryzacji poziomej i pionowej. Radio też sobie sam zrobiłem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz