Wpis z mikrobloga

Ceny wynajmu w tym mieście to #!$%@? szczerze mówiąc.

@mirkobiniu: Jak już to ludzi i sytuacji w kraju ( ͡º ͜ʖ͡º) spokojnie, będzie tylko drożej - jeszcze czynsze nie wzrastają aż tak jak to będzie w zimę. Do tego woda/ścieki, energia, gaz, wywóz śmieci, podatek od nieruchomości itd. ( ͡º ͜
  • Odpowiedz
  • 1
@SeriousDude a myślisz że za granicą tak lepiej? Do kumpla przyjechali ostatnio inżynierowie z austriackiej firmy na rozruch maszyn. Oni nie zarabiają jakoś super lepiej na ich poziom, nie ubieraja się super lepiej. Może mogą jechać na lepsze wakacje. Po co mam jechać sam do obcego kraju i jeszcze czuć się wyobcowany.
  • Odpowiedz
a myślisz że za granicą tak lepiej?

@mirkobiniu: Pod względem finansów na pewno jest lepiej.
Gdy ja szedłem na studia, wielu znajomych wyjechało ( sam to rozważałem ). Gdy ja dorabiałem na studiach na wkład własny by dostać kredyt na wymarzone M, oni odkładali na zakup M bez kredytu. Ja się bujałem z kredytem, oni nie ( ͡º ͜ʖ͡º) oczywiście nie mówię że tak każdy ma kto wyjdzie, bo jest dosyć liczne grono osób które za tę samą pracę ma 2-3x większe wynagrodzenie niż w Polsce i nie myśli racjonalnie tylko korzysta z życia, po czym finalnie wracają na ojcowiznę z niczym ( ͡º ͜ʖ͡º) wśród kilku znajomych, jeden dał się ponieść korzystaniem z życia i z dobrej pracy w NL, skończył na ulotkach w UK po czym wrócił do PL na odbiór odpadów komunalnych. ¯\_(ツ)_/¯ pozostali jak wyjechali, tak wracać nie chcą... także coś w tym jest, szczególnie w momencie gdy najem mieszkań 2 pokojowych w pojedynkę to wydatek minimalnego wynagrodzenia. Jak ostatnią umowę najmu mam z 2015 na 1100 zł ( z zaliczkami na opłaty i czynszem ) tak minimalna wtedy coś koło 1300 wynosiła. Dziś takie mieszkanie z opłatami i zaliczkami to koszt rzędu 2000/2200 zl przy minimalnej 2400.

Niestety z podnoszeniem minimalnego wynagrodzenia przez kochaną władzę idziemy do etapu gdzie osoby z brakiem wykształcenia i doświadczenia będą zarabiać porównywalnie do osób mających wykształcenie i doświadczenie. Więc niezłe bajlando się szykuje ( ͡º ͜ʖ͡º) już nie wspominając o nasycaniu inflacji i wymuszaniem kolejnych podwyżek - bo przecież żyjemy w kraju gdzie otrzymując X więcej pieniędzy
  • Odpowiedz
Po co mam jechać sam do obcego kraju i jeszcze czuć się wyobcowany

@mirkobiniu: Po to aby nie musieć narzekać na wykopie że koszt życia jest dramatyczny? Że źli ludzie wynajmują za miliony monet klitki?

Jak chcesz zmienić mieszkanie, rób to teraz - tanio było, tanio jest obecnie patrząc na przyszłe miesiące.
Przykład tej teorii masz w zapewnieniach władzy aby ludzie nie kupowali w lipcu/sierpniu wunga bo po uj płacić 2k za tonę skoro będzie za niecały tysiączek ( ͡º ͜ʖ͡º) i co? Wungiel jak już jest to po 4-5k lub trzeba z przyczepką jechać do Czech. To samo jest z rynkiem najmu - im dłużej czekasz, tym
  • Odpowiedz
aha czyli nic z tym nie róbmy, zgadzajmy się że tak jest. Super podejście

@mirkobiniu: jak widzisz, nikomu to nie przeszkadza ( ͡º ͜ʖ͡º)
Tarcza antyinflacyjna jest, emeryturka jest, pińcet plus jest, obiadki i ciuszki z mopsu są, dopłaty do wungla/gazu/c.o są, dopłaty do energii zapowiedziane... Panie, czego chcieć wincyj? ( ͡º ͜ʖ͡º) oby tylko zdrowia nie zabrakło by pójść
  • Odpowiedz
@mirkobiniu: Bez przesady z ceną zabójczą jak na te czasy a z ich strony nie ma januszerki czy podwyższania opłat.
Od 2023 w Łodzi podobnież będzie następne kilkaset mieszkań do wynajmu na abonament.
  • Odpowiedz
  • 0
@Mneo a ile te opłaty? W przyszłym roku to już będę miał swoje. Kumpel tam zamieszkał w czasach covid i była jakaś zniżka. Jak mu się kończyła umowa to miał przejsc na normalną. Już taniej wychodzi blok na zgierskiej z państwowego funduszu na wynajem
  • Odpowiedz