Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@RobPill_RAWWW: @Sperrdifferential:
Ujmę to inaczej, trochę z doświadczenia. Benzo załagodzi i stłumi niektóre objawy ale ich nie wyleczy. Pomoże ale może i zaszkodzić bo uzależnia, i powinno być tylko wsparciem na początku walki z lękami żeby człowiek mógł w miarę normalnie funkcjonować, ale nie jest to lek który cokolwiek wyleczy
  • Odpowiedz
  • 0
@RobPill_RAWWW: nie wiem gdzie Ty widzisz te 2% uzależnień w tym artykule, a przeczytalam cały.

Benzodiazepines can be addictive and induce dependence even at low doses, with 23% becoming addicted within 3 months of use. Benzodiazepine addiction is considered a public health problem

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Benzodiazepine_dependence

Sam Xanax 44%: https://www.webmd.com/connect-to-care/addiction-treatment-recovery/prescription/is-xanax-addictive
  • Odpowiedz
@namotim_:
zapewne o to mu chodzi

fewer than 2% had benzodiazepine use disorders

zakładam, że mu nie chodzi o uzależnienie w sensie fizycznego - bo tu wiadomo, że każdy się uzależni fizycznie jak będzie
  • Odpowiedz
Benzodiazepines can be addictive and induce dependence even at low doses, with 23% becoming addicted within 3 months of use. Benzodiazepine addiction is considered a public health problem

@namotim_: Przy użyciu codziennym. Benzodiazepiny stosuje się wyłącznie sporadycznie. Codziennie to jest odpowiednik leczenia paliatywnego.

Benzodiazepiny są leczeniem gdzie psychologia odgrywa ogromną rolę. Pozwalają utrzymać kontakty społeczne na minimalnym poziomie zapobiegając pogorszeniu stanu psychicznego z powodu krańcowej samotności. Pozwalają podjąć wyzwania w
  • Odpowiedz
  • 0
@marecki22: no ja jestem wdzięczna swojemu lekarzowi że zrobił tak jak napisałeś, przepisał mi je doraźnie. A nawet biorąc doraznie czułam jak się nieco uzależniam, więc gdybym miała teraz, w stanie depresji, wrócić do benzo - podziękuję, bo zrobię sobie tylko krzywdę.
  • Odpowiedz
@namotim_: każda substancja ma swoje ryzyka i korzyści. Najważniejsze jest by poprawnie ja stosować i udzielić rzetelnych informacji.

Ja nie uważam by benzodiazpeiny powinny być całkowicie wyeliminowane, bo jestem świadomy długotrwałych skutków ubocznych SSRI. Niestety do tego to zmierza, mimo użytecznosci benzodiazepin do wspomagania terapii psychologicznych
  • Odpowiedz