Wpis z mikrobloga

elo elo, czy jest moze jakies może obszerne FAQ nt ekspresów do kawy dla osób, które chciałbyby kupić ekspres automatyczny ale za ciula sie na tym nie znają a chcuałby kupic jakiś tani ekspres? Moze jakis jeden zbiorczy artykuł, kompedium wiedzy z jakiegos forum zapaleńców kawy? cos np. jak jest Klub Milośników Pizzy ( ͡° ͜ʖ ͡°) Mam ekspres obecnie na kapsułki Tchibo ma juz ładnych pare lat i działa, ale raz ze trzeba pamiętać, że kapsułki czasem się kończą a dwa są w opór drogie #ekspresdokawy
#kawa
  • 34
  • Odpowiedz
@bez_szalu: ale wiesz ze taki express automatyczny (zwłaszcza z młynkiem) strasznie hałasuje? ja z tego powodu wymieniłem na nespresso. no i cena dobrego jest taka, że różnica po dobrych kilku latach się zwróci. a jak zaponimasz ze konczą się kapsułki, to nie ma gwarancji, że bedziesz pamietać o ziarenkach
  • Odpowiedz
@Kulek1981: około 5-6 dziennie + okazjonalnie więcej mysle ze 85% kaw to kawy czarne, reszta może jakies fancy kapucziny czy inne maczjato, cena ideolo 1300-1400 wiec budzet skromny. poki co sie rozglądam i wpadł mi w oko DeLonghi MAgnifica, chocoaz np. Philips tez wyglada spoko z tym ze i Philips bywają rozne opinie
  • Odpowiedz
@villain: no niestety młynek ma swoje minusy ale chyba tego nie przeskoczymy. A kapsułkki tchibo wychodzą bardzo drogo. Na allegro chyba najtaniej co mozna dorwać z podstawowych kaw wychodzi troszke ponad 1 zł za kapsułke, weic jak pije dwie kawy dziennie to juz mamy 60 zł za kawę miesiecznei tylko dla mnie. a gdzie pozostali domownicy ?
  • Odpowiedz
@bez_szalu: to może jebnij na raty, bo to chyba ma najlepszy stosunek jakości do ceny.
Opieram się głównie na tym, że niebieski zrobił gruntowny research i znam go na tyle, że wiem, że szajsu by nie kupił
  • Odpowiedz
@Zkropkao_Na: raczej i tak bedzie na raty ( ͡° ͜ʖ ͡°) moglbym tez za gotówke, chodzi o to ze nie mam w domu biura itp wiec nie chce tez wydawac duzo kasy na ekspres, jakims niesamowitym kiperem kawy nie jestem, no i tak się trochę motam co by tu wziąc
  • Odpowiedz
@Kulek1981: wolałbym nowy. NIe mam generalnie nic przeciwko używkom ale to juz trzeba się znać, sledzic rynek, szykac okazji i wiedziec gdzie i od kogo kupic - a ja nie na tym nie znam
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@bez_szalu: my mamy polecanego tu Siemens EQ 6 - daje radę chłopak!

@Zkropkao_Na: podepne się, bo też szukam
Widzę, że tych eq6 jest kilka modeli, polecasz jakiś konkretny?
Jak z czyszczeniem? Chodzi mi zwłaszcza o część gdzie leci mleko. Dużo zakamarków?
  • Odpowiedz
@bez_szalu: ja polecam Melitta. Ma tylko 20cm szerokości, więc nie zagraca blatu. Za 1700 kupisz taki z bajerami jak latte itp. Ja mam najprostszy model Caffeo Solo, kupiony używany i wciąż działa, zarówno w domu na kilka kaw dziennie ale zdarzało się, że obsługiwał imprezy po kilka godzin non stop.
  • Odpowiedz
@bez_szalu padaka, nie zawracaj sobie głowy, chińszczyzna, bierz Nivone 550 (ok. 2k) jak chcesz mieć opcję ze spieniaczem, jak do kawy czarnej tylko to melitta caffeo solo (ok 1,2k) jak ktoś już tu pisał i będzie Pan zadowolony. Niestety życie ułożyło mi się tak, że na0rawiam i sprzedaję różne ekspresy, więc myślę, że możesz polegać na moim zdaniu ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@_kapsel: @Polinik napisz jaki dokładnie model.
Co do systemu czyszczenia mleka - my mamy ten bez pojemnika wewnętrznego, z wężykiem i rurką.

Wężyk sam się czyści jak skończy pobierać mleko - ekspres przepuszcza ciepłą wodę przez niego. Rurkę myję po każdym użyciu.
Raz na 3-4 dni puszczam czyszczenie systemu mleka I jest spoko.
  • Odpowiedz