Wpis z mikrobloga

@Birbirgo13: I to jest właśnie różnica jakościowa między wschodem a zachodem. Na zachodzie autobus stanął na przystanku, ludzie wsiedli, drzwi zamkniete i wciąż stoimy. Patrzę, co się dzieje, a kierowca obczaja, czy stare baby usiadły, jak usiadła ostatnia to ruszyliśmy.
Ot taka różnica, czy to usługi są dla ludzi, czy ludzie dla usług.
PS. Można tak budować rozkłady jazdy by takie coś było możliwe do zrealizowania. O wiele ważniejsze jest to,
  • Odpowiedz
@winsxspl: Nope. Zarówno aktywność zawodowa jak i średnia długość życia jest większa na zachodzie:
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Gender_statistics#Labour_market
Co przekłada się na większą ilość starych bab, często pracujących jeszcze.
Podsumowując: Najprawdopodobniej na zachodzie w autobusie stara baba jedzie do pracy a w Polsce do lekarza czy gdzie tam ją fantazja poniesie, bo zapewne nie pracuje.
  • Odpowiedz
@Birbirgo13: Zgadzam sie z @Xianth2. Takie kierowanie tramwajem pokazuje tylko jak bardzo kierowca ma na ciebie wywalone i uslugi publiczne nie sa dostosowane do ludzi tylko ludzie sa zbednym ich elementem.

Jestem mlody i ogolnie raczej sprawny, a mimo to trzymajac sie poręczy sam mam czasami problem sie utrzymac jak tramwajem rzuca albo szarpnie. Nie jest to wielka sprawa dla mnie, ale kilka razy widzialem jak ktos wyrżnął.
  • Odpowiedz
@Xianth2: Na zachodzie kierowca ma lepiej płacone. Pewnie nie maja jakiś zasad co do premii i nie są rozliczanii z czasu dojazdu. U nas są wyścigi z czasem zeby premii nie #!$%@?, wiec dlatego tak jest. Wszędzie korpo i wyniki.
  • Odpowiedz
@Birbirgo13: @Ulic_Qel_Droma:
To sprzedam wam jeszcze taki fakt:
Niektóre linie autobusowe są tzw. osiedlowe. Co to znaczy? To znaczy, że jak poprosisz, to autobus zatrzyma się w każdym legalnym miejscu, nie tylko na przystankach. Tak więc jak jesteś osobą starszą to nie masz problemu chodzić między domem a przystankiem tylko możesz wysiąść/wsiąść przy domu (jeśli mieszkasz na linii trasy autobusu).
Da się? Da, ale to trzeba odwrócić mentalność i KPI
  • Odpowiedz
@Xianth2: kolego ale wiesz ze zeby dojechac na kolejny przystanek zgodnie z rozkladem to podroz musi odbyc sie w okreslonym czasie? XD
To co proponujesz jest doslownie nie do zrealizowania w polskich miastach w ktorych bus pasy sa sporadycznie I tylko w pewnych obszarach
  • Odpowiedz
@Akilles: Kolego, ale wiesz, że rozkładu nie trzeba robić na styk? Autobus może postać na przystanku minutę lub dwie i nic wielkiego się nie stanie, za to rozkład zostanie utrzymany nawet jeśli gdzieś coś się zdarzy.
  • Odpowiedz
@Birbirgo13: Najlepsze zbicia starych bab są w default city na mokotowie, gdy ktoś skręcający w lewo z Puławskiej w Rakowiecką wymusza pierwszeństwo na tramwaju. Takich roszad w tramwaju jak tam nigdzie nie widziałem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Xianth2: Ja tam zauważyłem tendencje u starych bab do przebierania i zastanawiania się na którym to miejscu usiąść zamiast posadzić duspko na najbliższym. W większości przypadków to jest powodem kręgli a nie to ze szybko rusza autobus.
  • Odpowiedz
@Xianth2: Strasznie uogólniasz i idealizujesz zachód. Wszystko zależy od przewoźnika w danym mieście i od kierowcy a nie od kraju. Mieszkam na tym zachodzie od wielu lat, korzystałem z kilkunastu różnych przewoźników i nie jest wcale tak super. Autobusy non stop spóźnione, załadowane do ostatniego miejsca, brudne, jeden kierowca jeździ jak trzeba a drugi jakby prawko znalazł w paczce z chipsami.
  • Odpowiedz
@Xianth2: #!$%@?. XD W takiej Hiszpanii którą do zachodu byś raczej zaliczył kierowcy autobusów to zwierzęta, a podróż autobusami zwłaszcza jak nie masz miejsca siedzącego to sprawdzian twoich mięśni, woli walki i życia. I kierowcy w #!$%@? mają czy przetrwasz włączenie się do ruchu ich bestii czy może jebniesz o podłogę.
  • Odpowiedz
W takiej Hiszpanii którą do zachodu byś raczej zaliczył

@Merdarion_PL: Loool, od kiedy południe to zachód? Gdzie miut a gdzie smrut (°°

Strasznie uogólniasz i idealizujesz zachód.

@Gnojokok: Pokazuję, że można inaczej. Często o tym zapominamy o czym świadczą takie posty jak OPa. To, że nie wszędzie i nie zawsze działa, o niczym nie świadczy - wciąż są miejsca, gdzie
  • Odpowiedz