Wpis z mikrobloga

Nie bylo jeszcze w tej godzinie to napisze ja, bo az mnie swedzi reka otoz, drogie lewaki, fajnopolacy, polscy patrioci, entuzjasci sprawiedliwej demokracji i ludzie humanitarni:
Zmarzniecie w zime, nie bedzie pradu, nie bedzie nawozow, nie bedzie jedzenia, nie bedzie paliwa, nie bedziecie miec niczego, bedziecie jesc robaki i bedziecie szczesliwi, bo wielki reset klausa szwaba z niemiec z forum ekonomicznego i smiercionki billa gejtsa. Nie pomagajcie ukrainie bo wolyn i bandera 80 lat temu, czego tutaj nie rozumiecie.

Dziekuje za uwage.
#ukraina #bekazprawakow #heheszki #rosja
  • 34
@oskar_oskarewicz: Owszem, jest to problem, ale tak jak napisałem wcześniej, są teraz dużo ważniejsze kwestie.

Niż demograficzny jest niczym wobec widma ewentualnej wojny czy też totalnej recesji gospodarczej (i niech każdy będzie świadomy, że ta recesja dopiero się rozpoczyna i będzie dużo gorzej).

Zresztą dla poprawy demografii obecna władza nic nie zrobiła. Sami politycy przyznali, że np. 500+ to program, który nie miał na celu zwiększenia dzietności.
@zymotic: Nie zwiększysz dzietności dopóki młodzi ludzie nie czują się bezpieczni w swoim państwie. Proste. Czuć się bezpiecznie to znaczy móc bez strachu spłacić kredyt na mieszkanie, nie bać się że się straci pracę. Nie zastanawiać się czy tobie osobiście starczy na jedzenie w tym miesiącu. Wiedzieć że jeśli coś się stanie i dziecko urodzi się chore to rodzice nie zostaną z tym sami. A jeśli nic się nie stanie to
@brajanek95 dokładnie to jest to. Ja lvl 34, różowa lvl 29, ona niby stała praca w gastro, ale wiemy jak szybko można gastro usadzić, ja w sumie też na robotę nie narzekam. Czasami myslimy o kaszojadzie, ale przy dzisiejszej ekonomii i nieprzewidywalności tego co się #!$%@? jesteśmy skutecznie zniechęceni. Wynajmujemy mieszkanie 3k, obydwoje mamy jakieś male zadłużenie, po 400zl rata, do tego żarcie, paliwo, jakieś karnety na siłkę, subskrypcje, wyjscia do knajpy,
U mnie na osiedlu ukraińskie dzieci zaprzyjaźniły się z moim psem i mówią do niego priwiet. Tera czekam tylko aż jakiś ukraiński cyborg weteran przyjdzie i każe oddać pieska ( ͡º ͜ʖ͡º)

@pimp88: Ale fajno az mi sie przypomina jak ja bylem maly i tez znalem psy sasiadow z bloku. ()
@BayzedMan noo nawet polubiłem, te dziciaki i przy okazji trochę języka się uczę. Śmieszna akcja była jak szedłem z psem i podleciał do takiego małego chłopaczka, a ten stał zamurowany, bo trochę się wystraszył, a taki jeden z końca osiedlowego patio drze się: Sasz nie boj sja, eta Pumba, on charoszy sabak xD
@pimp88: Bliska osoba z rodziny ma dwoje dzieci - czyż to nie cudowne- ale mieszkanie dziadek kupił. Babcia 1, babcia 2 i dziadek 1 siedzieli z dziećmi ilekroć była taka potrzeba, a była często. Dzięki temu tatko mógł kilka razy zmieniać korpo aż znalazł pracę która mu się podobała przy okazji robiąc kurs z oprogramowania a mamcia zrobiła doktorat. A gdy brakuje $ pod koniec miesiąca na zajęcia z pływania to
@brajanek95 u mnie pewnie byłoby podobnie z podrzucaniem dzieciaka do naszych rodziców, gdybyśmy mieszkali w miejscu naszego urodzenia, a nie w stolycy Bolzgi. Tam pewnie i za chałupę nie trzebaby bulić, bo można mieszkać w domu rodzinnym razem z teściami xD ale juz praca nie za 5-6k tylko ze 2.5 i wieczne siedzenie na kupie i marzenie o kredycie na budowę swojego domu. Fajne te perspektywy w tym #!$%@?.