Wpis z mikrobloga

Ostatnio zdarza mi się w paru punktach podsumować grę naszej KoszKadry to i teraz też wypada to zrobić:
a) Ponitka jest w gazie, w klubie może mu iść średnio ale na kadrę zawsze przyjeżdża z pełnym zaangażowaniem i daje z siebie wszystko. Dzisiaj jego wjazdy pod kosz niszczyły Czechów a nawet dorzucił kilka trójek.
b) Bardzo podoba mi się pomysł trenera na Olka Balcerowskiego. Jako rozrzucający piłkę z 4-5 metra do ścinających obwodowych sprawdza się doskonale. W ataku zamiast masowania się z centrami rywali biegał do kontr czy szybko rolował pod kosz, taka rola pasuje do jego charakterystyki.
c) Slaughter może i czasem nie da rady w obronie ale w ataku dalej potrafi dorzucić punkty gdy trzeba. Dzisiaj doskonale działał jego floater.
d) Milicić zobaczył że my typowego rozgrywającego nie mamy więc obowiązek "klepania" spada na kilku graczy, głównie Ponitkę i Slaughtera czasem Sokołowskiego czy Michalaka, takie "rozdrobnienie" odpowiedzialności w tym meczu wypaliło.
e) Trochę niepokoi mnie że nieraz nasza obrona za łatwo dopuszcza do trójek rywala z otwartej pozycji. Drugi problemem w defensywie mamy gdy schodzi Balcerowski, ten choć nie jest typowym rim-protectorem swym zasięgiem ramion robi różnicę. Olejniczak w tym meczu jednak nie dawał rady z czeskim środkowym.
f) Liczę że nasi ławkowicze dorzucą więcej od siebie, dzisiaj poza pojedynczymi przebłyskami(jak choćby akcja 2+1 Schenka) wiele nie pokazali, choć gdy trzeba to trzymali wynik.

#mecz #koszykowka #plk #nba
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Trochę niepokoi mnie że nieraz nasza obrona za łatwo dopuszcza do trójek rywala z otwartej pozycji.

@DonTadeo: to jest ryzyko wkalkulowane, część tych trójek wynikało z agresywnej obrony i odpuszczaniu swojego kosztem człowieka z piłką. Nie zawsze ma to wymierne korzyści w postaci przechwytu czy straty rywali, ale często ma niewymierne w postaci opóźnienia ataku przeciwnika, grania pod presją zegara czy odpuszczania ustawiania akcji i grania uproszczonej gry którą łatwiej
  • Odpowiedz
  • 1
@cult_of_luna PLK coś oglądam ale nie jakoś namiętnie więc przyznam Ci rację że taki styl ma Milicić. Choć liczba takich rzutów rywali jest spora, nawet jeśli taktyka obrony zakłada że do kilku takich sytuacji dojdzie.
  • Odpowiedz
@DonTadeo: z rozgrywek ligowych, powiem Ci jeszcze że to jest b--ń obusieczna - często zespoły np. w 2 i 3 kwarcie trafią 10 trójek, wynik jest na styku, i pałują te trójki już do końca meczu a nie trafiają mimo otwartych pozycji ;) Generalnie zespoły grające przeciwko zespołom Milicicia mają często najwięcej trafionych trójek na mecz, ale na skuteczności poniżej średniej dla ligi. Często jest tak że te prezenty dostają
  • Odpowiedz