Wpis z mikrobloga

Jestem osobą, która w życiu bardzo mało przeczytała.
Jakie macie propozycje odnośnie książek, które koniecznie trzeba przeczytać? Chciałbym, by potrafiły wnieść do życia wartości dodatnie, były może lekko motywacyjne/inspirujące.
Celowałbym na start właśnie w poradniki/biografie.

Na pierwszy ogień chciałbym wrzucić sobie "Co robić, gdy rozmowa staje się niemożliwa. Bardzo praktyczny poradnik" - jestem ciekaw czy faktycznie można się z niej czegoś dowiedzieć wartościowego, by poprawić sposób rozmowy z ludźmi, chociażby na płaszczyźnie zawodowej.

#ksiazki #literatura
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@elcor: Ech, dzisiaj jeszcze wątku z pytanie o książki, które trzeba w życiu przeczytać, nie było ( )

Mi poradniki nie wchodziły mi za dobrze, mimo że tyle ludzi je poleca i zachwala. Porady w nich zawarte są przydatne, ale często są to truizmy, które można równie dobrze znaleźć na jakimś blogu albo w podcaście motywacyjnym w formie o wiele bardziej zwięzłej i konkretnej i
  • Odpowiedz
@elcor: nie ma książek, które koniecznie trzeba przeczytać ;]. Są tytuły, które warto znać albo wypada znać itd. Odnośnie wartości i treści poradnikowych - to, że coś jest wydrukowane nie podnosi jego wartości/prawdziwości, ostrożnie bym podchodził do takich tytułów.

Jak chcesz zacząć dostrzegać pewne inspiracje/nawiązania w współczesnej szeroko pojętej kulturze masowej to warto poznać klasykę literatury - może być to ciężkie i żmudne zajęcie. Natomiast gdy oglądasz jakiś niby odkrywczy
  • Odpowiedz