Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Młody człowiek here 28 lat. Przechodzę mały kryzys... życia w PL?
Zgromadziłem w ostatnich latach sporą sumę pieniędzy 200k zł, jednak nie mam pojecia co z tym zrobić...
Na mieszkanie mnie nie stać, na działkę mnie nie stać, na samochód mi szkoda, bo wolę mieć coś trwałego jak nieruchomość a auto moge następnego dnia rozbić...
Wszystko wydaje sie być poza granicami moich możliwości ... nowe mieszkanie w sensownym metrażu i lokalizacji - 700k. Nawet zakładając że dostałbym kredyt 500k , ale pewnie i tak juz takich nie dają tym bardziej na 1 osobę - to po same kule 4k rata... a ja zarabiam jakieś 8k a moja różowa ledwo skończyła studia, więc nas na niego nawet nie stać.
Więc pozostaje mi być w trybie zbierania dalej... ale nie wiem czy to ma sens poniewaz 15% rocznie ginie w inflacji. Jedyny plus taki że mam to wszystko w obcych walutach Euro i GBP ... sam nie czuje że to dobry pomysł gdyż tak na prawdę nie sądzę że euro jeszcze długo utrzyma się na 4.80. Teraz mam 200k po dzisiejszym przeliczeniu kursu, niebawem jednak coraz mniej? Nie ma dobrego momentu by to wyciągnąć.
Martwię sie codziennie tym, że tak na prawdę to co osiągnąłem może się upłynnić przez sytuację ekonomiczną. Dołuje mnie sytuacja w PL i nie wiem czy warto czekać czy coś się zmieni na przestrzeni 2-4 lat...
Czy warto jest udać się do jakiegoś doradcy finansowego, który pomoze mi co mogę zrobić by te pieniądze nie traciły na wartości z latami?
Chciałbym zrobić mądry krok ale nie mam pojęcia jaki, a czas działa na moją niekorzyść...

---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #630487a04b667fab5f9fb895
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Przekaż darowiznę
  • 8
@AnonimoweMirkoWyznania: widac, ze zle podchodzisz do oszczedzania. Ile wynosi Twoja poduszka finansowa z tego? ja jak mialem ~200k to 100k z tego to byla poduszka finansowa (3/4 obligacje 1/4 lokaty) a 100k na wplate wlasna pod kredyt hipo. Jak budowa ruszyla to odkladalem na wykonczenie mieszkania(kolejne ~200k)
Pamietaj ziom, nie zeruj sie nigdy, oszczedzisz sobie stresow.