Aktywne Wpisy
Mam poważny problem i nie mogę przez to spać
Skoro większość kobiet nie ma tego mitycznego punktu G i samo wejście bolca nic nie znaczy, to po co tyle kobiet uprawia przygodny seks?
Przecież najlepiej chyba mieć coś z tego aktu a randomowy koleś na imprezie będzie miał wywalone w księżniczkę i najlepiej mieć stałego partnera który będzie o to dbał i znał nasze ciało. O co więc chodzi z tym, że
Skoro większość kobiet nie ma tego mitycznego punktu G i samo wejście bolca nic nie znaczy, to po co tyle kobiet uprawia przygodny seks?
Przecież najlepiej chyba mieć coś z tego aktu a randomowy koleś na imprezie będzie miał wywalone w księżniczkę i najlepiej mieć stałego partnera który będzie o to dbał i znał nasze ciało. O co więc chodzi z tym, że
sameowoce +2
Co przestaniecie robić jak tylko stajecie się bardzo bogaci?
Ja: gotować. Jem głównie na mieście w lodowce są tylko jajka mleko i francuski szampan.
Ja: gotować. Jem głównie na mieście w lodowce są tylko jajka mleko i francuski szampan.
Pragmatyzm
Stoicyzm na dziś – 23 sierpnia
W Twoim najlepszym interesie
„Wyjaśnij więc, dlaczego mędrzec nie powinien się upijać – ale zrób to nie słowami, lecz ukazując fakt brzydoty i ohydy tego stanu. Można bardzo łatwo wykazać, że tak zwane przyjemności, gdy wykraczają ponad właściwą miarę, są niczym innym jak karą”.
– Seneka, Listy moralne do Lucyliusza, 83.27
Czy istnieje mniej skuteczna technika zniechęcania ludzi do zrobienia czegoś niż prawienie im kazań? Czy jest coś, co odrzuca ludzi bardziej niż abstrakcyjne uwagi? To dlatego stoicy nie twierdzą: „Nie postępuj tak, bo to grzech”. Zamiast tego mówią: „Nie rób tego, bo sam sobie zaszkodzisz”. Nie utrzymują, że: „Przyjemność nie jest przyjemna”. Mówią: „Ciągła przyjemność przeradza się w przykrość”. Stosowane przez nich techniki perswazji są zgodne ze zdaniem z 48 praw władzy: „Odwołuj się do interesu ludzi, a nie litości lub wdzięczności”.
Jeśli zauważysz, że próbujesz zachęcić kogoś do zmian lub zrobienia czegoś w nowy sposób, pamiętaj, jak skuteczną „dźwignią” jest odwoływanie się do czyjegoś interesu. Nie mów, że to lub tamto jest złe. Skup się na tym, że robienie czegoś w inny sposób leży w interesie danej osoby. I pokaż to -nie moralizuj.
Co się stanie, jeśli zastosujesz ten tok myślenia do swojego własnego zachowania?
#dailystoic
#motywacja #rozwojosobisty #stoicyzm
Na podstawie "Daily Stoic" Ryan Holiday Kup książkę
Tłumaczenie cytatu "Stoicyzm na każdy dzień roku"
Inna sprawa że mało kto uczy jak być dobrym rodzicem, a na pewno tak było jeszcze w pokoleniu naszych rodziców. A już na pewno mało kto się filozofia interesował, albo uczył w szkole.
@sledz: często wykorzystywane w marketingu ( ͡€ ͜ʖ ͡€)
@sledz: Teraz jest podobnie. Co prawda coraz więcej moich znajomych zaczyna zdawać sobie sprawę, że żeby być lepszym rodzicem faktycznie trzeba nabyć trochę teorii z fachowej literatury, a nie tylko postępować zgodnie z intuicją. Ludziom wydaje się, że jest to naturalne.