Aktywne Wpisy

damienbudzik +244
Jakby się ktoś zastanawiał dlaczego w Polsce nie ma biznesu, tylko musimy pracować dla Amerykanów, Niemców i innych.
Polski "psiedsiembiorca" woli zamknąć lokal, gdy ma za dużo klientów niż zatrudnić dodatkową osobę do pomocy.
Polskim psiedsiembiorcom zawsze źle. Za mało klientów - źle, bo nie ma dochodu, za dużo klientów - źle, bo musi zatrudnić dodatkowe osoby, za mały obrót - źle, za duży obrót - źle. Nie dogodzisz.
#polska
Polski "psiedsiembiorca" woli zamknąć lokal, gdy ma za dużo klientów niż zatrudnić dodatkową osobę do pomocy.
Polskim psiedsiembiorcom zawsze źle. Za mało klientów - źle, bo nie ma dochodu, za dużo klientów - źle, bo musi zatrudnić dodatkowe osoby, za mały obrót - źle, za duży obrót - źle. Nie dogodzisz.
#polska

źródło: GnO6dasXcAATyKQ
Pobierz
FejsFak +61
Hejka chce zrobić rodzicom przelew i dać im trochę kasy.
Jak wygląda sprawa z darowizną dla rodziców. Jest tam limit 9637 PLN.
Rozumiem, że jest to limit per rodzic czyli tacie mogę wysłać 9637 i tego samego dnia mamie 9637, zgadza się?
Nie chcę tego zgłaszać do US.
#podatki #pieniadze #urzadskarbowy #darowizny #poradyprawne #prawo
Nie wiem jak z tym podziełem na rodziców, szczególnie jeśli mają wspólnotę małżeńska
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
Poniżej limitu dla grupy zerowej nie zgłaszasz.
Powyżej już zgłaszasz ale jest zwolnione z podatku.
Grupa zerową to min rodzice.
@guest: Właśnie wszyscy piszą grupa zero czyli rodzice. Ale zakładam, że te 9 k to jest per osoba. Czyli 9 k na mamę i 9 k na tatę.
Zgadza się?
tak w ogóle to w złą stronę patrzysz. Jeśli chodzi o darowiznę, to zgłasza ją (albo jest zwolniony od obowiązku zgłaszania) osoba obdarowana. Darczyńca nie ma żadnych limitów, ilościowych ani kwotowych.
Rzeczywiście jest limit dla osoby obdarowanej. Jest to limit per darczyńca. W ciągu pięciu lat.
Poniżej limitu osoba obdarowana nie zgłasza, jest to kwota wolna.
Powyżej limitu osoba obdarowana powinna zgłosić, żeby skorzystać ze zwolnienia dla