Wpis z mikrobloga

@Qrystus: zależy od karty, większość kart wydawanych w polsce standardowo jest rozliczana w EUR stąd przewalutowanie x2. Warto mieć konto lub kartę rozliczaną w innej walucie do zakupów np w internecie.
  • Odpowiedz
@Qrystus: jak masz wystawioną w walucie rozliczeniowej eur to już tego nie zmienią. Nie wiem jak jest w mbanku, napisz do nich czy mają w ofercie karty rozliczane w $.

Ja korzystam z Alior kantoru: https://kantor.aliorbank.pl/info/wymiana-walut

Działa to tak, że mam osobne konta na daną walutę, która kupuje online za złotówki. Do konta mam kartę rozliczeniową w danej walucie i nie płacę za przewalutowanie (kwota jest ściagana w walucie).
  • Odpowiedz
@Qrystus: alior kantor to osobny serwis, trzeba założyć rachunki osobno tzn. nie sa połączone z sync. Prowadzenie i obsługa kont za 0 zł, karty sa darmowe pod warunkiem bodajże 1 transakcji - musisz doczytać.
  • Odpowiedz
@Qrystus: jedną zwykłą z delfinkiem, ona jest rozliczana w euro przy płatnościach zagranicznych (stąd u Ciebie podwójne przewalutowanie) a drugą, którą mogę robić tylko płatności internetowe i ona jest rozliczana w dolarach
  • Odpowiedz
@Qrystus: a i ważna rzecz: kupujesz dokładnie tyle waluty ile potrzebujesz i to po kursie internetowym, który jest dużo korzystniejszy niż kurs rozliczeniowy banku dla płatności kartą!!! Mało tego, konto i karta sprawdzają się gdy jedziesz za granice i chcesz wypłacić walutę po dobrym kursie bez prowizji
  • Odpowiedz