Wpis z mikrobloga

Potrzebuję kupić telefon dla gówniaka, głównie pod pokemon go, bo w starym już nie ma aktualizacji pod wymaganego przez apkę androida. No i tel to jakiś zabytek.

Myślałem nad używanym Redmi Note 8T, można kupić za 300-400zł, ma aktualizację do androida 11, 4GB ramu więc luz.

Boję się jednak blokady antykradzieżowej. Jak kiedyś oddawałem swój stary telefon Xiaomi Redmi Note 4, to musiałem się logować na swoje konto xiaomi, żeby odpiąć od niego telefon. Inaczej telefon ciągle wołał o moje hasło do konta, o którym w ogóle zapomniałem i musiałem gdzieś szukać co to w ogóle jest.

Czy ma ktoś jakieś problematyczne doświadczenia z tym? Jeśli kupić od janusza na olx, to może się okazać że nie będzie potrafił tego zrobić i będę w dupie? Czy inni producenci (powiedzmy że samsung) też robią takie problemy?

Ofc na huawei nie patrzę w ogóle, bo zależy mi na sklepie play.

#xiaomi #android
  • 5
Czy inni producenci (powiedzmy że samsung) też robią takie problemy?

@frow: to nie tyle producenci robia problemy, co uzytkownicy. Producent udostepnil funkcje logowania kontem xioami/samsung/reszta, zeby po kradziezy telefon mozna bylo zablokowac, zeby ktos bez skilla go nie byl w stanie uzywac itd.

To ze czesc uzytkownikow loguje sie gdzies, po czym zapomina danych, albo nie potrafi sie wylogowac, to juz niestety wina szarej masy miedzy uszami, a nie producenta.

W
@PurpleHaze: o, dzięki za szeroką odpowiedź. Sam mam Poco x3 i widzę że mam zalogowane konto xiaomi i wydaje mi się, że albo telefon tego wymagał, albo mocno sugerował logowanie :P Ja raczej nie jestem skłonny z własnej woli do rejestrowania urządzeń.

Mówisz, że inni producenci też to mają, widzę też że allegro lokalnie ma program ochrony kupujących, więc może faktycznie zawężę swoje poszukiwania do tej platformy :)
@frow: w xiaomi nie trzeba tego robic, mozna pominac ten krok, ewentualnie mozna sie po prostu wylogowac i usunac urzadzenie z konta.
Xiaomi daje jakies GB chmury tam synchronizacje i backup na tym koncie, wiec czasem sie to przydaje.
@frow w zależności od typu blokady.
Frp(Google) da się obejść chainloadując ustawienia i ustanowienie ekranu blokady po wyczyszczeniu.
Xiaomi:Musisz ogarnąć gdzieś w necie programator( taka binarka do qfil(program do flashowania) i ten programator musi być spatchowany by nie wolał o specjalne konto xiaomi, i wtedy #!$%@? factory rom czy coś takiego