Wpis z mikrobloga

Pytanie. Wiem że często polecany tu jest kalkulator KMP , ale znalazłem też https://kalkulator.jakumammy.pl/ bo ten z kolei uwzględnia siłę mąki.
I tak przy Caputo Nouvola W280 sugerowany czas TO i TK to 86h, a Caputo Cuoco W310 to tylko 48h. Czy to tak ma być czy ten kalkulator nie jest do końca wiarygodny?
I używając kalkulatora KMP jak mam ustalić minimalny czas TO i TK?

Chciałbym to dobrze ogarnąć bo zdarzyło mi się że przy formowaniu placka ciasto się kurczyło spowrotem, co chyba wynika właśnie z zbyt krótkiego dojrzewania.
#pizza
  • 1
@RubelTransferowy: Sprawdź też taką zależność. Ja zawsze mam problemy z rozciaganiem i cofaniem się ciasta (jak u Ciebie) - niezaleznie od mąki, wtedy, gdy ciasto jest jeszcze nie wystarczająco ciepłe po TK. Zazwczaj po 2h+ TO po TK jest git i rozciąga się spoko. Jak mniejszy czas TO po TK, to bywają problemy