Bardzo proszę odczepić się od kredyciarzy, że niby skomlemy bo rata wzrosła. Aktualnie jesteśmy wszyscy na wakacjach i nie musimy płacić nic. Przyszły rok to rok wyborczy więc wakacje z pewnością zostaną rozciągnięte, a potem stopy spadną. Jeżeli ktoś tu narzeka to spadkowicze ¯\_(ツ)_/¯ #hardtoswallowpill #truestory #niepopularnaopinia #kredythipoteczny
@powaznyczlowiek warto dodać że sporej części kredyciarzy kredyt się opłaca. Jak robiłem ankietę to w większości przypadków kredyt jest tańszy od wynajmu.
Sam brałem kredyt w 2020 na 15 lat. Koszt kredytu to 2130 z ubezpieczeniami po wakacjach będzie kosztował 1970, a wynajem podobnych mieszkań to od jakieś 2500 (3 piętro bez windy) a jak chce balkon, windę, piwnice/komórkę lokatorska to musiałbym z 500 dołożyć xD
@powaznyczlowiek co najlepsze zaufałem @mickpl że ceny spadną w 2020, ale ze landlorka chciała wbrew ustaleniom zwiększyć koszy wynajmu przy nowej umowie...
To się wkurzyłem i zacząłem szukać mieszkania xD i znalazłem 50 metrów od przychodni, 500 metrów od żłobka, 20 metrów do małego placu zabaw, 100 metrów do dużego placu zabaw xD
A co mnie urzekło- okna na wschód i na zachód. Az jestem wdzięczny że babka mnie okłamała
@powaznyczlowiek: Kredyciarze to dobre ziomeczki, które ciężko pracują na wzrost PKB i pchają ten kraj do przodu. Tymczasem spadkowicze to egocentryczne jednostki, które ze swojego strachu przed kredytem robią zaletę, a z oszczędzania "żeby kupić za gotówkę" genialny masterplan. Nie mam nic przeciwko oszczędzającym, dopóki nie zaczynają hejtować kredyciarzy i wszystkich dookoła jak spadkowicze. Spadkowicz z rigczem może chcieć, żeby ceny spadły, ale nie musi być toksykiem jaki ci tagowi
@pastaowujkufoliarzu: no to jeszcze trzeba powiedzieć jasno, że wykopowy spadkowicz to żaden spadkowicz tylko troll dawno na swoim mieszkaniu albo u starych no w wieku 15 lat jeszcze samemu nie można mieszkać ( ͡°͜ʖ͡°)
Nawet Mick miał tu swego czasu duzo do powiedzenia nt koronawirusa czy wojny - tacy to spece od wszystkiego
@MEKORRO: nie "będzie" tylko "jest" ( ͡°͜ʖ͡°) tylko spadek stop jest dyskusyjny - nie będę się kłócił bo szklanej kuli nie mam. Ale tym co nadpłacimy teraz i tak zamortyzujemy te wzrosty
@powaznyczlowiek: no z tym, że są wakacje kredytowe nie dyskutuję. Reszta, jak sam zauważyłeś, jest spekulacją. Opartą o myślenie życzeniowe, rzekł bym.
@pastaowujkufoliarzu: +1, ja nawet im kibicuję bo sam chciałbym żeby ceny zjechały o 20%-30%, ale realia są takie, że w największych miastach się na to nie zapowiada, a kupowanie mieszkania w Piździecku Dolnym to nie sukces żeby jechać do pracy 50km w jedną stronę. Niestety spadkowicze tego nie zrozumieją, zaklinanie rzeczywistości tak trwa na tym tagu.
@MEKORRO: analiza historyczna stóp - żaden peak nie trwał dłużej niż 2 lata (nawet ten podczas ogromnego kryzysu w 2008), stabilizująca się sytuacja na Ukrainie, brak gwałtownych ruchów ze strony FED, stabilizacja inflacji i zapowiedzi NBP
Oczywiście zawsze można powiedzieć że zapowiedzi glapy są gówno warte, za pół roku będziemy mieli zimę stulecia, a w ogóle to wybuchnie nowa wojna na dniach - to jest właśnie ta spekulacja "w drugą"
, brak gwałtownych ruchów ze strony FED, stabilizacja inflacji i zapowiedzi NBP
@powaznyczlowiek: które wynikają jedynie z tego, że i FED i NBP są tam gdzie kredyciarze. Na wakacjach ( ͡°͜ʖ͡°)
O tym, że braki w surowcach energetycznych są bardzo możliwe, mówi się już teraz i to nie w kontekście zimy stulecia, tylko takiej zwykłej i to nie jest spekulacja. Mówią o tym poważne
@powaznyczlowiek: chociaż tu Mirek ma rację - w energetyce jest bieda stulecia i to do niczego dobrego nie doprowadzi ( ͡°ʖ̯͡°) inna sprawa, że od wyższych stóp nie przybędzie węgla czy gazu. Można wręcz zaryzykować stwierdzenie, że energia/gaz wywołają inflację, a jednocześnie zadziałają jak stopy procentowe, bo ludzie będą wydawać ostatni grosz na dogrzanie chaty, a nie kupią czegoś innego. Winter is comming...
@kovv4lasky: parę lat temu bym się pewnie przejmował, ale teraz już jestem po kilku medialnych końcach świata i tak coś czuję, że się skończy ciepłą zimą i brakiem problemów ( ͡°͜ʖ͡°)
@powaznyczlowiek: test ( ͡°͜ʖ͡°) Wysmarowałem komentarz z linkami, ale wypok nie pozwala go zamieścić tutaj. Spróbuję na mikro. EDIT 2 tam też się nie da. Dziękuję Mihau
@powaznyczlowiek: gdybym nie siedział w energetyce od ponad 10 lat, to pewnie bym podzielał Twoje podejście ( ͡°͜ʖ͡°) ale siedzę ( ͡°ʖ̯͡°) nawet jak apokalipsy nie będzie, to po prostu będzie mega drogo (no chyba że panpis będzie próbował coś sztucznie mrozić, wszystko jest możliwe)
@kovv4lasky: już jest drogo - o tym właśnie mówię. Już teraz ludzie płacą znacznie, znacznie więcej za paliwa na zimę. Czy mamy na ulicach głodujące tłumy, w stolicy masowe protesty? ( ͡°͜ʖ͡°) nawet ta inflacja nie wystrzeliła w kosmos jak wróżyli tutejsi eksperci jeszcze dwa miesiące temu
Nie mówię że jest super, ale do apokalipsy to chyba jeszcze bardzo daleko ʕ•ᴥ•
@powaznyczlowiek: cenowo już jest drogo głównie w hucie. Klienci końcowi odczują to najbardziej od stycznia ze względu na kontraktację roczną. Taryfy dla domków to też kwestia podwyżek od października (gaz) i stycznia (prund). No i apokalipsa będzie blisko jeśli przyjdzie zimna zima, a tawarisz VP uzna, że ucina do 0 przepływ gazu do Europy ( ͡°͜ʖ͡°) wtedy się Europa zesra ( ͡°͜
Wytłumaczcie mi czemu od jakiegoś czasu tak długo sędziowie zwlekają z pokazaniem spalonego? Czemu to ma służyć? Przecież podanie poszło do zawodnika na pozycji spalonej, ten piłkę przejmuje to wiadomo że jest już spalony. Na co tu czekać?
#hardtoswallowpill #truestory #niepopularnaopinia #kredythipoteczny
Sam brałem kredyt w 2020 na 15 lat. Koszt kredytu to 2130 z ubezpieczeniami po wakacjach będzie kosztował 1970, a wynajem podobnych mieszkań to od jakieś 2500 (3 piętro bez windy) a jak chce balkon, windę, piwnice/komórkę lokatorska to musiałbym z 500 dołożyć xD
Pastibox zrobił kalkulator gdzie nawet
To się wkurzyłem i zacząłem szukać mieszkania xD i znalazłem 50 metrów od przychodni, 500 metrów od żłobka, 20 metrów do małego placu zabaw, 100 metrów do dużego placu zabaw xD
A co mnie urzekło- okna na wschód i na zachód. Az jestem wdzięczny że babka mnie okłamała
Nawet Mick miał tu swego czasu duzo do powiedzenia nt koronawirusa czy wojny - tacy to spece od wszystkiego
Oczywiście zawsze można powiedzieć że zapowiedzi glapy są gówno warte, za pół roku będziemy mieli zimę stulecia, a w ogóle to wybuchnie nowa wojna na dniach - to jest właśnie ta spekulacja "w drugą"
@powaznyczlowiek: które wynikają jedynie z tego, że i FED i NBP są tam gdzie kredyciarze. Na wakacjach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
O tym, że braki w surowcach energetycznych są bardzo możliwe, mówi się już teraz i to nie w kontekście zimy stulecia, tylko takiej zwykłej i to nie jest spekulacja. Mówią o tym poważne
( ͡° ͜ʖ ͡°) Wysmarowałem komentarz z linkami, ale wypok nie pozwala go zamieścić tutaj. Spróbuję na mikro.
EDIT 2 tam też się nie da. Dziękuję Mihau
Nie mówię że jest super, ale do apokalipsy to chyba jeszcze bardzo daleko ʕ•ᴥ•