Wpis z mikrobloga

Zastanawiam się nad wymianą HDD na SSD dysk będzie pod gry, Steama, Origina, nagrywanie itd (system mam na innym SSD) i zastanawiam się nad Crucial BX500 z drugiej strony każdy poleca brać droższy model MX500 ale wszystkie porady jakie znalazłem są głównie pod stawianie systemu. I tutaj pytanie, czy ten tańszy model BX500, który podobno nie ma DRAMu będzie robił jakieś problemy typu zwalnianie podczas pobierania gier, problemy z jednoczesną grą i nagrywaniem Shadowplayem itd.?
#pc #komputery #ssd #pcmasterrace #gry
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Extreme996: mam oba, MXów to chyba nawet z 5 sztuk

W grach (nie transferach wielkich plików) różnicy ogromnej nie odczujesz, ale choćby z uwagi na żywotność dopłacić warto
  • Odpowiedz
@Atreyu: Ten BX500 to jakiś awaryjny? Bo mam już obecnie dosyć awarii dysków zdechły mi już dwie Toshiby P300 jedna po 8 miesiącach, druga po 4 i obecnie ta trzecia, która mam dwa lata zaczyna mieć podobne objawy co dwie poprzednie i może to dobry moment, żeby całkiem porzucić HDD na rzecz SSD. btw a podczas pobierania ze Steama czy Origina zwalniać nie będzie?
  • Odpowiedz
@Extreme996: MX dłużej pożyje i ma prawie 2x dłuższą gwarancje producenta (3 lata vs 5 lat)

BX500 wkładam tam gdzie chce maksymalnie tani SSD, jakieś retrokomputery, stare laptopy. MX500 używam w większości sprzętów jako fajny stosunek cena/jakość

Podczas pobierania nic zwalniać
Atreyu - @Extreme996: MX dłużej pożyje i ma prawie 2x dłuższą gwarancje producenta (3...
  • Odpowiedz
@DeIziii: Nie wiem po prostu zaczęły w pewnym momencie się dziwnie zachowywać zaczęły głośno stukać tak jakby się w losowych momentach wyłączały nie ważne czy w tym czasie coś było z nich odczytywane, czy nie po prostu wyłączały się i włączały po sekundzie, czasami wydawały odgłosy jakby piszczenia czy ocierania się metalu o siebie i zgrzytały. Po jakimś czasie PC nie mógł się w ogóle uruchomić(stawał na logo płyty głównej),
  • Odpowiedz
@DeIziii: poza tym dało się odczuć że robią się coraz wolniejsze według benchamrku szybkość potrafiła spaść nagle do 1.5 mb/s a jeżeli powtórzyłeś test to nagle problemu nie było albo był od początku testu.
  • Odpowiedz