Wpis z mikrobloga

W nawiązaniu do wpisu @lktr1 tutaj

Ja rozumiem, że wam postęp zawsze kojarzy się z lewactwem i prościej Wam zaakceptować szarą rzeczywistość.

Nie ukrywam, że sam na początku miałem mieszane uczucia odnośnie feminatywów. Jednak nie wyśmiałem tego, ponieważ nie miałem w tym zakresie żadnej wiedzy. Ale starałem się tą wiedzę zdobyć i to zmieniło mój punkt widzenia.

1. To nie jest nowomowa i nie została wymyślona kilka lat temu. Były obecne w życiu jak tylko kobiety poszły do pracy. Nie bronicie języka polskiego tylko języka pogardy.

2. Wyrazów komputer, samochód, internet, czy kościół też kiedyś nie było w słowniku. Jeśli słowo jest w powszychnym użytku to z czasem trafia formalnie do słownika.

3. Słowa typu "chirurżka" brzmią śmiesznie, ponieważ ich nie używasz. Zastanów się nad słowami do których się przyzwyczaiłeś do tego stopnia, że nie zwracasz na nie uwagi.

4. Możesz się zastanowić co jest złego w używaniu słów typu "pani doktor" czy "pani psycholog". A czy idąc w drugą stronę, pasuje ci "pan nauczycielka" c czy "pan pielęgniarka"?

5. "Pilotka" to takie śmieszne słowo, jak czapka. Przypomnę, że pilota używamy do obsługi telewizora.

Na koniec zagadka. Ojciec z synem ma wypadek. Ojciec ginie na miejscu, syn trafia do szpitala w ciężkim stanie. Na jego widok chirurg na sali operacyjnej mówi: „Nie mogę operować tego chłopca. To mój syn”. Kim jest chirurg? Przybrany tata? A może biologiczny, bo w wypadku zginął ojciec który adoptował chłopca? Może miał dwóch ojców?

Chirurg jest matką.

W sumie nie wiem jak to otagowac. #naukajezykow #nauka #bekazprawakow #urojeniaprawakoidalne
Pobierz zaxang - W nawiązaniu do wpisu @lktr1 tutaj

Ja rozumiem, że wam postęp zawsze kojarz...
źródło: comment_1659662801kNhdoCzpFul8BKY62T5cob.jpg