Wpis z mikrobloga

#linux #programowanie #python

zrobiłem swój moduł w Python tak, że po prostu wrzuciłem mój plik do /usr/lib/python3.10/site-packages/mymodule/mymodule.py, a tam kilka wolnych funkcji i klasa MyModule. Gdy robię import mymodule, a potem dir(mymodule), dostaję listę:

['MyModule', '_builtins', 'cached', 'doc', 'file', 'loader', 'name', 'package', 'spec', 'cv2', 'myFunc1', 'myFunc2', 'myFunc3']

I wszystko działa. Ale to teraz. Jeszcze 10 minut temu, lista wyglądała w ten sposób:

['builtins', 'cached', 'doc', 'file', 'loader', 'name', 'package', 'spec_']

I nie wiem od czego to zależy, a gdy próbuję zaimportować ten moduł w moim embedded python.h, to dostaję właśnie tę drugą listę i błędy typu "module mymodule has no attribute myFunc1"... i taki sam błąd dostawałem nawet gdy odpalałem z konsoli przez python3, ale no nagle "się naprawiło". Jakieś pomysły, co ja tu robię źle? ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • 5
@Kryspin013: a więc problemem była w ogóle próba używania ścieżki z pipa, bo pip nie ma wsparcia dla embedded python build, poradziłem sobie inaczej, ale faktycznie zrozumiałem dlaczego czasem działa, a czasem nie dlatego, że nauczyłem się robić paczki w pip, także dzięki :D