Wpis z mikrobloga

@Ratriczek:
Tak kilka ważniejszych zamków z pamięci, to na trasie:
Burg Trausnitz, Landshut
Neues Schloss Schleißheim, Oberschleissheim
Schloss Linderhof, Ettal
Königshaus am Schachen z wedrówką
Neues Schloss Herrenchiemsee, na wyspie

Specjalnie pominąłem samo Monachium ale jakby co to:
Schloss Nymphenburg
Residenz München
@Ratriczek:
to dorzucę jeszcze atrakcje w pobliżu:

Walchenseekraftwerk - jeśli ktoś lubi technikę
Partnachklamm Garmisch-Partenkirchen - taki turystyczny hajlajt, trzeba chwilę podejść od skoczni olimpijskich
Leutaschklamm, trzeba sprawdzić w necie czy otwarte
Eibsee, tylko od zachodniej strony bo piękny widok

i ulubione kolejki niedaleko trasy:
Herzogstand plus lekkie podejście
Zugspitze, kolejka torowa i/lub linowa ale tylko gdy nie ma chmur
AlpspiX tu jeszcze nie byłem ale na fotkach wygląda bardzo zachęcająco.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@krupkka: dzięki, Innsbruck i okolice już znam bo 3 raz tam jadę pokręcić się po górach. Tylko tym razem mam urlop 4 dni wcześniej niż znajomi i dlatego muszę jakoś ten czas zagospodarować i zobaczyć coś po drodze
@krupkka: jeszcze pozwolę sobie podpytać, bo widzę że jesteś z tego regionu. Mając te kilka dni, chcę zobaczyć te zamki co tam poleciłeś i fajnie by też było zaliczyć jakieś miasto. Na 1/1,5 dnia warto Ratyzbonę czy liznąć trochę Monachium? Zawsze do Monachium mozna wrócić na kilka dni keidy indziej ( )
@Ratriczek: Znajomi zapraszali mnie do Ratyzbony ale jeszcze nie miałem okazji jej zwiedzić chociaż byłem tam kilka razy przejazdem. Słyszałem, że to bardzo przyjemne miasto ale to pewnie na maks jeden dzień. Jeśli będziesz mieć jeszcze kiedyś okazję wybrać się do Monachium to bym pojechał do Ratyzbony i liznął po drodze starówkę z zamkiem w Landshut.
@Ratriczek: jeśli jednak wybierzesz Monachium na jeden dzień bez tracenia czasu na szukanie to wybrałbym przed południem starówkę mniej więcej po zielonej trasie i miasteczko olimpijskie z BMW po południu.
Fajną opcją jest wejście na wieżę w Peterskirche i koniecznie Olimpijską. Jak lubisz pałacowe klimaty to zobacz Rezidenz. Po drodze wypada też wejść do słynnego Hofbräuhaus na coś do picia a na bawarskie jedzonko do Donisl. Wieczorkiem to bym przeszedł się
Pobierz
źródło: comment_1659621327EvVcn0An7lg7Lwm9IFe6Nd.jpg