Wpis z mikrobloga

studnia jest do umieszczenia wodomierza w niej,

@Bad_Wolf: Kto ją zabezpieczy i w jaki sposób. Wodomierze powinny być w niej poniżej strefy przemarzania i dodatkowo izolowane przed zamarzaniem. Niech ktoś to uzasadni, dlaczego mają być w studni. W domu tez są plombowane.
  • Odpowiedz
@Bad_Wolf: Ja mam już wodomierze, OP pytał.

Nie spotkałem się z wymogiem budowy studzienki na wodomierze. Chyba że wybuduje ją dostawca na własny koszt, wtedy nie ma problemu.
Jeżeli przepisy się nie zmieniły, gmina ma obowiązek przyłączenia odbiorcy - nie jestem już na bieżąco.
W tym przypadku koszt budowy studzienki spada na gminę - dostawcę.
  • Odpowiedz
Jeżeli przepisy się nie zmieniły, gmina ma obowiązek przyłączenia odbiorcy

@powsinogaszszlaja: przyłącze jest na koszt odbiorcy nie operatora. Gmina ma obowiązek dociągnąć do granicy działki. Dalej to już koszt tego co się podpina.

Nie spotkałem się z wymogiem budowy studzienki na wodomierze.

@powsinogaszszlaja: to mało widziałeś. Dostajesz takie warunki i nic nie poradzisz.
Ta studzienka nie kosztuje nie wiadomo ile. To koszt ok 1k i masz spokój z
  • Odpowiedz
masz spokój z odczytem bo nikt Ci się po domu nie łazi.

@Bad_Wolf: Gdzie jest usytuowana? Jeżeli na posesji, musisz być w domu.
Masz prawo zamknąć furtkę, więc nie odczyta.
Nie mam problemu z odczytem w domu, nawet czasami pijemy kawę z pracownikiem robiącym odczyty.
  • Odpowiedz
prawo może mieć na to wywalone, dostajesz takie warunki i tyle masz do gadania. Nie podoba się to nie podpinasz się.

@Bad_Wolf: Łaski nie robią. 5 stów kary za każdy dzień opóźnienia i nie ma nie podoba się.
Ich warunki mogą sobie w buty włożyć.
To jest już dawna ustawa.
  • Odpowiedz
@powsinogaszszlaja: Wodomierze z odczytem radiowym dają się odczytać z pewnej odległości. Zakład wodociągów w moim mieście zakłada chyba 10 metrów. U mnie licznik jest w studzience przy płocie, wejście wody do domu jest 15 metrów od granicy działki, wiec byłby problem z odczytem.
  • Odpowiedz