Wpis z mikrobloga

Czy ta miazga czy nerwy, bo nie wiem co ot jest w górnej 6 lewej wygląda okej? Ten ząb jakby boli, choć ogólnie rozlewa się to na 6-7 górne i dolne, a nie wiadomo co się dzieje. Albo coś poza zębem jest nie tak, może od korzenia, nie wiem. Nikt nie wie, bo patologia się stała, że dali mi stażystkę do leczenia i nie poinformowali.

Zdjęcie przyciemniłem, bo na jasnym to w ogóle tej miazgi nie widać. Ale mogę wrzucić jasne jak trzeba.

#dentysta #stomatolog #stomatologia #lekarz #zdrowie
nowywinternetach - Czy ta miazga czy nerwy, bo nie wiem co ot jest w górnej 6 lewej w...

źródło: comment_16590315839iXQ8Lfojjfc0XpZf1rwBd.jpg

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
@nowywinternetach: co to za RTG jest, analogowe? czy zdjęcie z kliszy zrobiłeś tosterem? weź pójdź na cyfrowy rentgen - RVG dobrej jakości, bo tu uja widać
ale ogólnie to na zdjęciu kanały (lub jak kto woli: miazga, nerwy) są ciemne. jeśli w zębie nie widać kanałów (ząb jest jednolity - ale to do oceny na dobrej jakości zdjęciu) być może powstały zwapnienia (calcification), pic rel jak to wygląda, leczy się
affairz - @nowywinternetach: co to za RTG jest, analogowe? czy zdjęcie z kliszy zrobi...

źródło: comment_1659054051ZqRxbI4HLnUPRAYE2axRhK.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@affairz: Ano na kliszy i zrobione telefonem pod światło. Może da się inaczej to wykonać w lepszym świetle, zobaczę. Ale i tak jest dość rozmazane to wszystko.

pic rel jak to wygląda, leczy się niestety kanałowo

Aż tak źle to chyba tam na tej 6tce nie wygląda jak tutaj, ale taki skromny "X"
  • Odpowiedz
@nowywinternetach: Ciemno pod korzeniem = niedobrze, to jest sygnał infekcji, czyli ząb do leczenia kanałowego, ale muszę mieć dobre zdjęcie żeby napisać to z całą pewnością, bo to ciemno dla Ciebie nie koniecznie musi oznaczać to o czym mówię
Rób RVG zawsze, rentgeny analogowe są dużo mniej precyzyjne
  • Odpowiedz