firmy telekomunikacyjne piszą w swoich regulaminach, że nie można ich kart sim prepaid stosować w routerach/modemach. Stąd moje pytanie: 1) czy taki punkt jest z godny z prawem? 2) skąd ma niby operator wiedzieć, że sim znajduje się w ruterze a nie w telefonie? Ma jakąś techniczną możliwość aby to sprawdzić?
@toki_rodrigo: a która konkretnie firma ma taki punkt w regulaminie? Mam w alarmie kartę prepaid z Play, ponieważ regularnie mi na nią przychodziły SMSy z promocjami i średnio raz w miesiącu "nasz konsultant usiłował się z tobą skontaktować", kiedyś zadzwoniłem na ich infolinię i sam im powiedziałem, że karta tkwi w urządzeniu elektronicznym, wysyłanie do niego smsów z ofertami mija się z celem, a tylko wprowadza mi bałagan (każdy taki sms
@Jarek_P: nie mogę teraz znaleźć tego zapisu. Widziałem na pewno to na jakiejś ulotce z zakupioną kartą sim, ale ponieważ ostatnio dość często zmieniałem, to nie potrafię powiedzieć gdzie.
Potwierdziłem na czacie z konsultantem Play, że u nich taki zakaz nie występuje i to w sumie mi wystarcza
@toki_rodrigo: Jak napisał @BooB, jedną opcją jest sprawdzenie TTL. Ale - to zależy jak dokładnie zachowuje się Twój router - to dosyć naciągane. Żeby to sprawdzić, operator po stronie core network musiałby stosować deep packet inspection. Biorąc pod uwagę miliony datagramów IP, to raczej niezbyt wykonalne.
Inna pomysł to sprawdzenie IMEISV lub śledzenie ile danych wysyła / odbiera konkretny subskrybent
@toki_rodrigo: 2. Z tego co wiem operator może zidentyfikować każde urządzenie po IMEI. U niektórych operatorów po zalogowaniu do panelu będziesz miał wyświetlone urządzenie z którego korzysta dany numer.
1) czy taki punkt jest z godny z prawem?
2) skąd ma niby operator wiedzieć, że sim znajduje się w ruterze a nie w telefonie? Ma jakąś techniczną możliwość aby to sprawdzić?
#router #gsm #telekomunikacja
https://www.youtube.com/watch?v=JB9aYqTNwlM
Mam w alarmie kartę prepaid z Play, ponieważ regularnie mi na nią przychodziły SMSy z promocjami i średnio raz w miesiącu "nasz konsultant usiłował się z tobą skontaktować", kiedyś zadzwoniłem na ich infolinię i sam im powiedziałem, że karta tkwi w urządzeniu elektronicznym, wysyłanie do niego smsów z ofertami mija się z celem, a tylko wprowadza mi bałagan (każdy taki sms
Potwierdziłem na czacie z konsultantem Play, że u nich taki zakaz nie występuje i to w sumie mi wystarcza
- to zależy jak dokładnie zachowuje się Twój router
- to dosyć naciągane. Żeby to sprawdzić, operator po stronie core network musiałby stosować deep packet inspection. Biorąc pod uwagę miliony datagramów IP, to raczej niezbyt wykonalne.
Inna pomysł to sprawdzenie IMEISV lub śledzenie ile danych wysyła / odbiera konkretny subskrybent
@Jarek_P: może m2m lub "machine to machine"