Wpis z mikrobloga

Hej Mirki, Pomoze mi ktos zrozumiec jedna kwestie…
Czy do tworzenia ingress controller w AWS dla klastra EKS musze robic dwa manifesty ingress i ingress controller, czy sam ingress wystarczy? Co jeden tutorial to inaczej pokazuje - jeden widzialem ze sam ingress manifest tworzy automatycznie ALB w AWS ale jak probouje to zrobic u siebie to ingress address jest pusty a pod z nazwa ingress nie istnieje. #devops #aws#kubernetes
  • 6
@Shumitu: tak wiem, ale niektore tutoriale pokazuja ze wystarczy tylko zrobic manifest samego ingress i to automatycznie tworzy ALB i ingress controller a inne tutoriale pokazuja ze trzeba to zrobic oddzielnie.
@ksos: zasób ingress nie tworzy żadnego loadbalancera, musisz mieć najpierw controller
loadbalancer w EKS tworzy się dla zasobu service typu loadbalancer
gdy deployujesz ingress controller (czyli poda z nginxem) to on sobie tworzy jeden service typu loadbalancer i to triggeruje utworzenie fizycznego loadbalancera w AWS
teraz tworząc zasób typu ingress nginx (controller) sobie ogarnie z kube-api aha zrobił mi sie jakiś zasób ingress czyli jeśli przyjdzie mi na loadbalancera request z
@bruuh: Ogolnie wiem jak wyglada sytujacja z ingress i ingress controller z nginxem i to wszystko rozumiem. Kumam takze roznice miedzy kiedy tworzysz type: load-balancer. Tutaj Chodzi mi o sytacje w ktorej Rajesh podal tylko ingress manifest i to automatycznie stworzylo mu LB w AWS razem z target groups itd. Tutaj jest ten ingress manifest, i nie wiem czy on po prostu mial juz wbudowany ingress controller w swoim EKS?

apiVersion:
@ksos: masz tu zdefiniowaną anotacje kubernetes.io/ingress.class która służy do wybrania ingress controllera więc jakiś musi być, nie wiem czy w AWS "alb" oznacza jakiś domyślny wewnętrzny loadbalancer (tak jest w GCP, gce-internal oznaczał domyślny lb który provisionował google)
w każdym razie nie sugeruj się tym tutorialem bo ta anotacja jest deprecated od 5? wersji kubernetesa więc to jakiś staroć