Aktywne Wpisy
iquiet +16
Niektórym to się w główkach poprzewracało od nie wiem czego ale na pewno nie od dobrobytu..
Narzekacie, że ciężko uzbierać na własne mieszkanie bo dużo kosztuje.. Dużo kosztuje ale w dużym mieście. Niestety - chcesz wygód i rozrywki to musisz zapłacić.
W gówno mieście np. 60k ludzi mniej się będzie działo ale za 350k zł kupisz już mieszkanie 60m2.
Druga sprawa.. Wy myślicie, że życie jest takie łatwe i można grubą kasę
Narzekacie, że ciężko uzbierać na własne mieszkanie bo dużo kosztuje.. Dużo kosztuje ale w dużym mieście. Niestety - chcesz wygód i rozrywki to musisz zapłacić.
W gówno mieście np. 60k ludzi mniej się będzie działo ale za 350k zł kupisz już mieszkanie 60m2.
Druga sprawa.. Wy myślicie, że życie jest takie łatwe i można grubą kasę
Lolenson1888 +163
Czy do tworzenia ingress controller w AWS dla klastra EKS musze robic dwa manifesty ingress i ingress controller, czy sam ingress wystarczy? Co jeden tutorial to inaczej pokazuje - jeden widzialem ze sam ingress manifest tworzy automatycznie ALB w AWS ale jak probouje to zrobic u siebie to ingress address jest pusty a pod z nazwa ingress nie istnieje. #devops #aws#kubernetes
Ingress controller jak sama nazwa wskazuje pełni funkcję kontrolera dla zasobów typu ingress. Istnieje wiele dostawców i wiele implementacji (do poczytania tutaj https://kubernetes.io/docs/concepts/services-networking/ingress-controllers/). Jak będziesz miał już zainstalowany w klastrze ingress controller, będziesz mógł tworzyć zasoby typu ingress.
loadbalancer w EKS tworzy się dla zasobu service typu loadbalancer
gdy deployujesz ingress controller (czyli poda z nginxem) to on sobie tworzy jeden service typu loadbalancer i to triggeruje utworzenie fizycznego loadbalancera w AWS
teraz tworząc zasób typu ingress nginx (controller) sobie ogarnie z kube-api aha zrobił mi sie jakiś zasób ingress czyli jeśli przyjdzie mi na loadbalancera request z
kubernetes.io/ingress.class
która służy do wybrania ingress controllera więc jakiś musi być, nie wiem czy w AWS "alb" oznacza jakiś domyślny wewnętrzny loadbalancer (tak jest w GCP,gce-internal
oznaczał domyślny lb który provisionował google)w każdym razie nie sugeruj się tym tutorialem bo ta anotacja jest deprecated od 5? wersji kubernetesa więc to jakiś staroć