Wpis z mikrobloga

Mirki w tym miesiącu dostałem od księgowej informację o ZUS-ie do zapłaty i wynosi ona jedynie 845.6 zł. Normalnie płaciłem 1 771,1 . Czy jest to spowodowane updatem w nowym ładzie? Myślałem że to wchodzi dopiero od nowego miesiąca. Oczywiście napisałem do księgowej ale jeszcze mi nie odpisała.

#zus #podatki #programista15k #ksiegowosc #nowylad
  • 15
  • Odpowiedz
@kuncfot: @popo_von_kox: Ja jabie. Księgowa walnęła się i powinno być 1 771,1. W poprzednim miesiącu zapomniała mi wysłać rozliczenie a gdy jej przypomniałem pomyliła się w kwocie PIT i VAT xD Zmieniam biuro rachunkowe.
  • Odpowiedz
@cargt3: Mi program liczy sam, nie wnikam czy dobrze czy źle. Mało mnie to obchodzi. jak masz księgową i ma ubezpieczenie to jeszcze mniej Cię to powinno obchodzić
  • Odpowiedz
jak masz księgową i ma ubezpieczenie to jeszcze mniej Cię to powinno obchodzić

@zibizz1: no nie, bo jak będzie US/ZUS naliczy karę to jemu, a nie księgowej ( ͡° ͜ʖ ͡°) dopiero potem można rościć sobie prawo do odszkodowania z ubezpieczenia, ale to wszystko kosztuje czas i nerwy
  • Odpowiedz
Mi program liczy sam, nie wnikam czy dobrze czy źle. Mało mnie to obchodzi. jak masz księgową i ma ubezpieczenie to jeszcze mniej Cię to powinno obchodzić

@zibizz1: Niby tak, ale jak chcesz zaświadczenie o niezaleganiu w zus czy us, to wtedy przychodzi moment zastanowienia.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@glos_zenady: Czyli nie dosyć że mam wziąć księgowego żeby mi zaoszczędził do 30minut miesięcznie to jeszcze muszę poświęcić te 30 minut żeby skontrolować wszystko?
Jeśli kontrola czegoś zajmuje podobna ilość czasu co wykonanie tego to nie ma sensu podzlecac tego zadania
@kuncfot: A to nie jest tak że do czasu kontroli ZUS i US w pełni polegają na tym co im wyślę( i inni podatnicy)? Więc jeśli opłaca wszystko zgodnie
  • Odpowiedz
@zibizz1: jeżeli wpłaty zgadzają się z deklaracjami to cool, gorzej jak nie, albo w dek. zus widać że coś jest naje&&9**

Czyli nie dosyć że mam wziąć księgowego żeby mi zaoszczędził do 30minut miesięcznie to jeszcze muszę poświęcić te 30 minut żeby skontrolować wszystko?

to że Ty masz hopla na punkcie księgowości, to nie znaczy że większość społeczeństwa tak ma.

Myląca się księgowa, jak i Ty to przypadki skrajne.
  • Odpowiedz
Czyli nie dosyć że mam wziąć księgowego żeby mi zaoszczędził do 30minut miesięcznie to jeszcze muszę poświęcić te 30 minut żeby skontrolować wszystko?

@zibizz1: no tak, ale to piszesz patrząc z perspektywy człowieka z jdg w IT, gdzie masz powiedzmy 1-2 faktury sprzedażowe w miesiącu. Są różne sytuacje i biznesy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@bizancjo: mówię o tym, że wysyłając wniosek o niezaleganie to wniosek o kontrolę w składkach i deklaracjach w zus. W US podobnie.

Kliknąć prosto, ale panie w zus bardzo lubą porządek a same mają bałagan, więc wtedy mogą różne kwiatki ... sprzed 3-4 lat wyjść, bo tak lubią.
  • Odpowiedz