Wpis z mikrobloga

Wykopki, myślę sobie o zmianie sprzętu, zestaw niby upatrzony mam (patrz miesięczne zestawienie purepc xd), ale jak patrze jak te ceny skaczą z dnia na dzień bo inne cebulaki mojego pokroju się rzucają, i z dostępnością problemy też trochę (dajcie mi w normalnym terminie i cenie asrock b660 pro rs aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa), to myślę czy by nie kupić jakiś części w jakimś elektro markecie, ceny gdzieniegdzie podobne, czasem nawet taniej, a dostępność w większości co mnie interesuje na drugi dzień. Problem tylko taki że się tak trochę cykam, szczególnie że mi procek dojdzie z pogiętymi pinami albo cholera wie czym jeszcze, na ogół zawsze korzystałem ze sklepów typowo komputerowych do poprzednich zestawów które sobie składałem, jakieś x komy, pro line i esc.pl świeć panie nad ich duszą. Mieliście jakieś problemy jak braliście z elektro marketów sprzęt? Problem tego że wciskany jest używany sprzęt jako nowy to nagminna patologia większości sklepów jak ma się pecha, ale wydaje się że ten problem najbardziej właśnie dotyczy takich media expertów czy euro.com, a przynajmniej się o nich najwięcej słyszy, choć może to wynikać z tego że mają większe obroty, sprzedają ogólnie więcej sprzętu, więc statystycznie też wyjdzie więcej wałków.
#pc #komputery #hardware
  • 4
@10129: Niepotrzebne mi nic więcej gdy nie kręcę procka, ma radiatory fabrycznie nie wyglądające najgorzej, i wszystko inne co powinna posiadać płyta główna, gniazda nvvme, pci-e 4.0 etc, ponoć nie ma też problemu przy zasilaniu jej, no i ma 3 gniazda sysfan w przeciwieństwie do b660 od msi, która gdzie bym nie patrzył to tylko 2, a ja planuje 5 wiatraków, więc nawet rozdzielacze by mi tu mało dały.
@itjustworks:
wentylatory się podpina do kontrolera który ma fabrycznie większość obudów, z resztą to nie jest drogie.
wentylatory można kupić do łączenia szeregowego, np arctic p14 pst.

Niepotrzebne mi nic więcej gdy nie kręcę procka

zależy jakiego procka, w wersji nie k ona sobie z 12700 już nie radzi.

ma radiatory fabrycznie nie wyglądające najgorzej

120 stopni na 12700 (nie k). równie dobrze można uznać, że ich nie ma

jak planujesz
Pobierz
źródło: comment_1657380586BVxCLpyS5XN7e07DXQ9rWl.jpg
@10129:
12400f, ale i tak planowałem na ten moment dołożyć stówke do tuf gaming b660 ze względu na brak dostępności tego asrocka. Zaskoczył mnie ten MSI mortar, na początku też na niego się zapatrywałem, ale te 2 gniazda sysfan mnie nie przekonywały, a fractal meshify compact 2 do którego chce wszystko włożyć z tego co mi wiadomo takiego kontrolera nie ma, choć to raczej nie problem, na bank można to dokupić.