Jakie kupilibyście pedały paltformowe do #gravel ? Zamówiłem już canyona grizla i szukam teraz czegoś sensownego. Z SPDkami na razie się wstrzymam, bo po wydaniu kasy na rower przez kilka miesięcy nie będę w stanie opłacić dentysty. Myślałem o czymś lekkim, nie będę jakoś hardcorowo jeździł po szlakach. Czy nylon ma sens? Rozważałem na razie Race Face Chester, Crank Brothers Stamp 1, może coś Darthmoora. Chyba, że aluminium jest lepsze? Nie chodzi nawet o cenę, mogę do tych powyższych pozycji trochę dopłacić. #rower
@wujekwichura: kup m520 + bloki wielokierunkowe SM-SH56 (wypniesz się w dowolną stronę jak będziesz panikować, nawet wyrwiesz do góry), skręć opór na minimum i będzie pan zadowolony.
Opcjonalnie coś dwustronnego eh-500 albo PD-T8000, ale to już droższe
@wujekwichura: Dartmoor to polska marka - ja kupuję ją. kwestia tylko czy metalowe czy plastikowe. Dzieciom kupiłem metalowe - ale oni skaczą i wariują, metalowe lepsze. Dla mnie kupiłem plastikowe, bo chcę tylko poprawić technikę w spokojnej jeździe (jakieś stójki, podrzucenia koła itp). Metalowe piny niszczą podeszwy dosyć mocno.
Decyzji za Ciebie podjąć nie mogę, więc nie powiem co bym wybrał - wyżej masz lekkie za i
Z SPDkami na razie się wstrzymam, bo po wydaniu kasy na rower przez kilka miesięcy nie będę w stanie opłacić dentysty.
@wujekwichura: Jeśli docelowo i tak zamierzasz kupować SPD, to im szybciej to zrobisz, tym lepiej, a kasę zaoszczędzoną na platformach dołóż do butów. Poza tym nie ma opcji, żebyś rozwalił zęby przez SPD. Trzeba się naprawdę postarać, żeby się wywalić, już w szczególności gdy zamierzasz jeździć po płaskich i
@wujekwichura: spróbowałem spd na gravelu, ale wywaliłem po paru jazdach. W każdym rowerze mam teraz podobne do tych co @okim linkuje i mi się na nich najlepiej jeździ.
@wujekwichura: Ja kupiłem Wheel Up'y i póki co bez zastrzeżeń, lekkie, szerokie o niskim profilu, pięknie się kręcą po ok 3k km nie wydają żadnych dźwięków bez serwisowania a było jeżdżone w błocie i deszczu, podobno łożyska maszynowe ale jeszcze nie zaglądałem do środka bo nie było potrzeby.
@ujdzie: @wujekwichura podczepiam się pod polecane Eh500. Moje pierwsze SPD i od pół roku się zastanawiam jak ja wcześniej mogłem bez SPD jeździć. A z drugiej strony platforma, więc nie jest się przyspawanym do butów z blokami. Imho idealne rozwiązanie.
Jakie kupilibyście pedały paltformowe do #gravel ?
Zamówiłem już canyona grizla i szukam teraz czegoś sensownego. Z SPDkami na razie się wstrzymam, bo po wydaniu kasy na rower przez kilka miesięcy nie będę w stanie opłacić dentysty.
Myślałem o czymś lekkim, nie będę jakoś hardcorowo jeździł po szlakach.
Czy nylon ma sens?
Rozważałem na razie Race Face Chester, Crank Brothers Stamp 1, może coś Darthmoora.
Chyba, że aluminium jest lepsze? Nie chodzi nawet o cenę, mogę do tych powyższych pozycji trochę dopłacić.
#rower
Opcjonalnie coś dwustronnego eh-500 albo PD-T8000, ale to już droższe
@ujdzie: @wujekwichura: Raczej pd a530 bo tamte są z pinami co nie każdemu pasuje.
@wujekwichura: Dartmoor to polska marka - ja kupuję ją. kwestia tylko czy metalowe czy plastikowe. Dzieciom kupiłem metalowe - ale oni skaczą i wariują, metalowe lepsze. Dla mnie kupiłem plastikowe, bo chcę tylko poprawić technikę w spokojnej jeździe (jakieś stójki, podrzucenia koła itp).
Metalowe piny niszczą podeszwy dosyć mocno.
Decyzji za Ciebie podjąć nie mogę, więc nie powiem co bym wybrał - wyżej masz lekkie za i
@wujekwichura: Jeśli docelowo i tak zamierzasz kupować SPD, to im szybciej to zrobisz, tym lepiej, a kasę zaoszczędzoną na platformach dołóż do butów. Poza tym nie ma opcji, żebyś rozwalił zęby przez SPD. Trzeba się naprawdę postarać, żeby się wywalić, już w szczególności gdy zamierzasz jeździć po płaskich i
W każdym rowerze mam teraz podobne do tych co @okim linkuje i mi się na nich najlepiej jeździ.
Komentarz usunięty przez autora