Mirki mam sprawę, jestem w posiadaniu motocykla Romet ogar, który stoi u nas w garażu od 20 lat (od śmierci wujka), sam pojazd ma jakieś 40 lat. Motocykl jest zarejestrowany na wujka, który zmarł i nie jesteśmy w stanie znaleźć dokumentów do niego.
Czy jest jakaś opcja żeby go zarejestrować? Dzwoniłem do wydziału komunikacji i powiedziała że jak w testamencie nie ma nic o motocyklu że jest on komuś przekazywany ani nie ma dowodu rejestracyjnego to nic się nie da zrobić żeby go przerejestrować legalnie.
Jedyny zapis jaki jest w testamencie to to, że mój brat ma pół domu wujka, a drugie pół ma jego pasierbica. Może ktoś będzie w stanie coś doradzić. Z góry dzięki!
@lordpodle1: jeżeli była sprawa spadkowa, to tam jasno jest określone komu przypada jaki majątek, jeżeli nie było zapisu bezpośredniego, to przypada on w odpowiedniej kolejności członkom rodziny. I to oni są jego właścicielami. Czyli w testamencie nie musi być jasno napisane komu i co.
@TrocheSmieszne: Wujek kupił go z salonu, motocykl ma na liczniku przejechane coś koło tysiąca kilometrów, stał w garażu, i aktualnie nie odpala, pewnie trzeba parę rzeczy wymienić i właśnie nie wiem czy jest sens w niego coś wkładać czy też nie. Mógłbyś mi powiedzieć jak mniej więcej wygląda taki proces? Co muszę zrobić ?
@lordpodle1: Potrzebujesz dokument potwierdzający własność, dalej rzeczoznawca wystawia opinie, na pojazd zabytkowy z białą kartą 800zł zapłaciłem, dalej wniosek do Wojewódzkiego konserwatora zabytków o włączenie do ewidencji, potem przegląd specjalny w podstawowej stacji kontroli pojazdów (300zł), I rejestracja w wydziale komunikacji (130zł). Tyle wychodzi przy żółtych blachach.
Mirki mam sprawę, jestem w posiadaniu motocykla Romet ogar, który stoi u nas w garażu od 20 lat (od śmierci wujka), sam pojazd ma jakieś 40 lat.
Motocykl jest zarejestrowany na wujka, który zmarł i nie jesteśmy w stanie znaleźć dokumentów do niego.
Czy jest jakaś opcja żeby go zarejestrować?
Dzwoniłem do wydziału komunikacji i powiedziała że jak w testamencie nie ma nic o motocyklu że jest on komuś przekazywany ani nie ma dowodu rejestracyjnego to nic się nie da zrobić żeby go przerejestrować legalnie.
Jedyny zapis jaki jest w testamencie to to, że mój brat ma pół domu wujka, a drugie pół ma jego pasierbica.
Może ktoś będzie w stanie coś doradzić.
Z góry dzięki!