Wpis z mikrobloga

miks energetyczny, ale... nie ma sensu Ci tego tutaj tłumaczyć

@TheMostWanted: gaz jest paliwem kopalnym. Nie jest odnawialny. Nowe domy mają tak niskie zapotrzebowaniem energetyczne, że używanie gazu do ich ogrzewania jest całkowicie bezcelowe i nielogiczne. Lepiej to robić pompami ciepła. A gaz zostawić tam gdzie faktycznie jest potrzebny czyli np do produkcji nawozów.
  • Odpowiedz
eeeeeeee. U nas aby grzać samymi pompami ciepła jest nieosiągalne. Może za 15-20 lat. Teraz mamy to co mamy

@TheMostWanted: niby dlaczego nieosiągalne? Nie mówię, że wszystkie budynki. To się tyczy nowych tylko. Masz ile, 7kW na budynek 140m2? Czy nawet mniej. Spokojnie to pompą ciepła ogarniesz.
  • Odpowiedz
Ile CO2 jest z powodu wojny na Ukrainie. Nie rób.z.siebie buraka

@TheMostWanted: ale co mnie to interesuje? Ja nie patrzę tu i teraz i nawet nie odniosłem się do CO2 ale jak widzę brak argument to zaczynamy się wyzywać?
  • Odpowiedz
egoisto, wiadomo masz to w dupie, ale wpływa to na wszystkich

@TheMostWanted: o i dalej wyzywamy. Czyżby problemy z rozumieniem tego co się czyta?

Ja nie patrzę tu i teraz

patrzę długofalowo. Gaz również emituje CO2 ale tutaj problemem jest jego skończona ilość. Nie wygenerujesz go sobie z niczego.
  • Odpowiedz
@ksiak: jakby wszyscy się teraz ogrzewali z pomp ciepła, to zabrakło by Ci prądu w gniazdku.

Po drugie cała infrastruktura przesyłowa w kraju wymaga modernizacji

Po trzecie musimy mieć elektrownie atomowe, bo prąd nie weźmie się znikąd. Pierwszy blok będzie oddany chyba 2033 roku o ile dobrze pamiętam - jeden blok to za
  • Odpowiedz
jakby wszyscy się teraz ogrzewali z pomp ciepła, to zabrakło by Ci prądu w gniazdku.

@TheMostWanted: nie. Ponieważ pompa wymaga większego zapotrzebowania czyli raczej na pewno będzie potrzeba zwiększyć zapotrzebowanie u dostawcy. Wtedy dostawca da Ci większe bezpieczniki albo jak stwierdzi, że nie ma mocy to już nie dostaniesz. To jest akurat dość proste.

Po drugie cała infrastruktura przesyłowa w kraju wymaga
  • Odpowiedz