Wpis z mikrobloga

#drogi #prawojazdy #prawo #wypadek
link do znaleziska: https://www.wykop.pl/link/6727851/no-i-wpi-du/

jak ja lubię czytać wykopkowe interpretacje prawa o ruchu drogowym w komentarzach pod takim znaleziskiem. kierowca nie ustąpił pierwszeństwa ale... co by tu wymyślić, ano tamci przekroczyli prędkość, jechali we dwóch (cokolwiek to zmienia w tej sytuacji), może pod prąd jechali? może zjechali trochę na przejście? może nie mogli jechać drogą rowerową? ooo może wysepka tam była? albo nie, inaczej, pierwszeństwo jest zawsze z prawej! po prostu Schadenfreude

ten zaplusowany komentarz najbardziej mnie zniszczył ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 5
@TzK_: w sytuacji rażącego naruszenia przepisów - w sposób, który utrudnia prawidłową reakcję, nawet osoba, która ma pierwszeństwo może zostać uznana za winną zdarzenia.
Tutaj link do jednej z takiej sytuacji:
https://spidersweb.pl/autoblog/katowice-wypadek-giszowiec-aleksander-bmw/amp/
Sąd uznał, że to kierowca bmw mimo pierwszeństwa był sprawcą wypadku, bo zasuwał grubo ponad limit.
Tutaj sprawa podobna. Wg mnie z nagraniem na luzie wina hulajnogi
w sytuacji rażącego naruszenia przepisów - w sposób, który utrudnia prawidłową reakcję, nawet osoba, która ma pierwszeństwo może zostać uznana za winną zdarzenia.

@pawelpablito: i to co piszesz to jest prawidłowa ocena tej sytuacji, hulajnoga miała pierwszeństwo, kierowca go nie udzielił ale sąd rozstrzygnie czy w tych okolicznościach była to przyczyna wypadku czy rażące naruszenie przepisów przez hulajnogujących. A ja się śmieję z wykopków, którzy kombinują jak pozmieniać znane im przepisy
@TzK_: z tego co widzę na tym nagraniu to kierowca samochodu jest max 0.5m przed pasami, gdy hulajnoga zaczyna wjeżdżać, #!$%@?ąc czyja wina, tak zdroworozsądkowo ja bym się powstrzymał przed wkraczaniem na pasy, przecież auto nie stanie magicznie w miejscu.
przecież auto nie stanie magicznie w miejscu.

@KosmicznyJanusz: analogicznie można zapytać czemu kierujący samochodem wjechał przed hulajnogę przecież ona się w miejscu nie zatrzyma z tym że to właśnie kierujący samochodem miał taki obowiązek.

Art. 27. 1a. Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa kierującemu rowerem, hulajnogą elektryczną lub urządzeniem transportu osobistego oraz osobie poruszającej się przy użyciu urządzenia wspomagającego ruch, jadącym na