Aktywne Wpisy
InnyWymiar90 +139
-Łęcina, przecież powtarzałem, nie robimy w elektryce...
-A ja powtarzałem, że do interesów trzeba mieć łeb na karku, a nie w dupie. Fucha się trafiła to bierzemy. Co to za sztuka skręcić dwa kabelki?
-Bogdan, tu są trzy fazy...
-To trzy kabelki, wielka mi różnica
#pokazmorde
-A ja powtarzałem, że do interesów trzeba mieć łeb na karku, a nie w dupie. Fucha się trafiła to bierzemy. Co to za sztuka skręcić dwa kabelki?
-Bogdan, tu są trzy fazy...
-To trzy kabelki, wielka mi różnica
#pokazmorde
Shogun001 +116
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
W 2021 roku na hiszpańskich drogach doszło do 921 wypadków śmiertelnych, w których zginęły 1004 osoby, a kolejne 3728 odniosło poważne obrażenia.
###
Tymczasem w Polsce:
"W 2021 na polskich drogach. W ciągu ostatnich 12 miesięcy doszło do 22613 wypadków drogowych, w których zginęło 2212 osób, a 26199 osób zostało rannych"
Polska - 38 mln
Hiszpania - 47,3 mln
<
[?] Czy Polacy kiedykolwiek zbliżą się do hiszpańskiej kultury jazdy? Co należy zrobić, aby wyeliminować patologię z polskich dróg?
Kilka pomysłów:
- prawo jazdy od 21 roku życia
- obowiązkowe testy psychologiczne dla kierowców
- 30 dniowy areszt za przekroczenie prędkości w terenie zabudowanym o 40kmh
- 10k mandatu dla piratów, którzy po raz drugi popełniają to samo wykroczenie
- 50k nowych fotoradarów na drogach krajowych i lokalnych
#polskiedrogi #polska #hiszpania #samochody #europa #niepopularnaopinia
Dlaczego Polacy nie potrafią jeździć?
Pamiętam jak jeszcze nie tak dawno na drogach ginęło około 5000 osób rocznie. Tak więc jest coraz lepiej.
@aarahon: świetnie pokazują to odcinkowe pomiary prędkości: nagle się okazuje, że naród jednak potrafi jechać tyle ile jest na znaku - bo kierowca ma świadomość, że przekroczenie = natychmiastowy mandat, a z radarem dyskutować się nie da.
W Polsce mamy 1289 km autostrad i 2878 km ekspresówek.
W Hiszpanii mają 17200 km (ogółem obu typów).
Oczywiście nasze w nieco wyższym standardzie i nowsze, ale jednak sporo ich brakuje.
Pamiętając że właśnie na okres rozbudowy sieci dróg ekspresowych i autostrad przypadł w Polsce wielki spadek ilości wypadków i ich skutków, gdzie poprawa infrastruktury jest jednym z istotnych powodów.
Usunięcie tranzytu z miast i
@gomjeden: i to nie bo wyobraź sobie że większość drogi z mińska mazowieckiego do warszawy kierowcy jadą za szybko (zwykle 70 - 80 kmph, szeroka droga, częściowo w terenie niezabudowanym ale też spory ruch, kilka świateł po drodze i mnóstwo dróg podporządkowanych) i gdy wpadają na odcinkowy pomiar prędkości to jadą tak jak jechali bo nawet nie pomyślą że w tym
Jednak nadal infrastruktura drogowa w Polsce poza s-kami i autostradami naprawdę kuleje. Słabo oznaczone przejścia dla pieszych poza miastami , co chwilę ograniczenia do 50 i teren zabudowany mimo braku jego. Przez co ludzie ignorują je. Wąskie pobocza , gdzie w przypadku zjazdu samochodu z naprzeciwka nie mamy gdzie uciec. Debilizmy projektowe jak np ten
Kiedy wy sie imbecyle nauczycie, że tu nie chodzi o zwiększanie kar, tylko o mentalność? Hiszpanie mają wyebane na to jak ktoś bedzie jechac wolno czy nawet wymusi mu przed nosem - natomiast p0lak pospolity z kołkiem w dupie szuka 24/7 okazji do przyebania sie + kult zapi3rdalania (nie tylko na drodze
Komentarz usunięty przez autora