Wpis z mikrobloga

To nie jest argument przeciwko karze śmierci, lecz przeciwko słabym organom ścigania.

Kara śmierci w przypadku morderstwa, gwałtu, bądź pedofilii jest najlepszym wyjściem.
@parachutes:

Zdarzają się również przypadki że ludzie trafiają niesłusznie do więzień na kilkanaście lat, po takim pobycie zmienia się całkowicie ich psychika, tracą kontakt ze swoimi rodzinami, staczają się na samo dno. Czy jest to argument przeciwko więziennictwu ?
@RT_NR: Nie, ale jeśli popierasz zabijanie nawet gdy nie ma 100% pewności i piszesz, że to najlepszy system... Nie wiem, może się nie znam. Ale na mój gust to co napisał Ryu jest bardzo dobrym argumentem przeciwko zabijaniu ludzi.
Gdzie napisałem że popieram karę śmierci gdy nie ma dowodów ? Napisałem że w tym wypadku wina leży po stronie policji, oraz prokuratury że nie udało im się zgromadzić odpowiednich dowodów, oraz po stronie sądu który karę zatwierdził.
Na karę śmierci nie ma miejsca w cywilizowanym społeczeństwie. To przeżytek i cywilizowany kraj nie powinien legalizować mordowania obywateli, w żadnych okolicznościach.
@ghostface:

Tak się lubujesz w naukowych teoriach, więc proszę bardzo:

"Hashem Dezhbaksh, Paul H. Rubin and Joanna M. Shepherd, Does

Capital Punishment Have a Deterrent Effect? New Evidence From Post­

moratorium Panel Data, “American Law and Economics Review” vol.

5 (2/2003) s. 344­376.

Autorzy przeanalizowali dane panelowe z poziomu hrabstw (3054 hrabstwa) z okresu

1977 – 1996, a więc już po okresie moratorium na wykonywanie kary śmierci, i doszli do

wniosku,
@ghostface: Tak się składa, że w większości światowych mocarstw kara śmierci istnieje i ma się dobrze. Tak więc mówienie, że to "przeżytek" to wyłącznie Twoja subiektywna opinia, bez żadnego umocowania w faktach.
@RT_NR:

Tak się lubujesz w naukowych teoriach, więc proszę bardzo:

Nie ma konsensusu w sprawie funkcji odstraszającej kary śmierci. Można o tym przeczytać tutaj

Dodatkowo koszt obsługi więźnia w celi śmierci jest wyższy niż zwykłego więźnia z powodu skomplikowanych procedur mających za zadanie nie dopuścić do skazania niewinnego. Dlatego pieniądze też nie są w tym przypadku argumentem. Więcej tutaj.

Pomimo tego, nawet jeżeli do takiego więźnia musieli byśmy dopłacać, to cywilizowane
@ghostface:

Masz rację, powinienem uściślić termin mocarstwo jako państwo odgrywające znaczącą rolę na swoim kontynencie. Mój błąd i za niego przepraszam - to był bezmyślny skrót myślowy który nie powinien sie zdarzyć w dyskusji. Niemniej w pierwszej dziesiątce państw wg PKB dochodzi jeszcze Brazylia. Zauważ proszę, że wśród mocarstw "wschodzących" - głównie z Dalekiego Wschodu kara śmierci jest powszechna. Przesadziłem z tą większością mocarstw - bo stosunek cywilizowanych, uprzemysłowionych państw z